Ми часто забуваємо, що держава — це кожен із нас, наш світогляд, позиція, вміння відрізняти чорне від білого. Як річка із струмочків, так держава набирається сили і авторитету активністю громадян. І не лише у великих справах. Пішов на мітинг за гроші, піддався чуткам — усе це збитки державі, які обертаються з часом шкодою і для кожного з нас.

В умовах війни таку ситуацію дуже гостро відчули громадські активісти прифронтової зони.

— Страшно, — розповідає керівник Одеського кризового медіа-центру Олена Балаба, — коли в тебе стріляють, а ти не відчуваєш держави. Саме так і було торік в Одесі. І саме тоді громадяни показали, що держава у нас є. А Одеса — Україна. Це дуже важливо, оскільки частина жителів міста вичікує, куди повернеться ситуація, і готові йти за силою, яка переможе. Щоб просвітити їх, ми й започаткували інформаційну боротьбу з побутовим сепаратизмом.

Нині її підтримали об’єднання регіональних медіа-центрів Харкова, Дніпропетровська та Запоріжжя. За майже три тижні проект привернув значну увагу населення та набув розголосу в ЗМІ не лише в Україні, а й за кордоном.

Поширення сепаратизму на сході та на півдні України — це чинник, що провокує створення атмосфери жаху в регіонах. Тому дуже актуальними стають навички з цивільної оборони.

Під час рекламної кампанії активісти нагадують населенню основні принципи поведінки в екстремальних ситуаціях, використовуючи листівки та наклейки на під'їзди. Значну увагу там приділено питанням поводження під час бойових дій, при зустрічі з озброєною людиною, якщо у будинку стався вибух тощо.

Основне послання кампанії звучить так: сепаратизм — це кримінальний злочин. Інформаційні матеріали поширюють у 27 містах.

— Наша мета, — каже співавтор ідеї Аліна Фролова, — привернути увагу до того, що мала дія може спричинити реакцію з фатальним наслідком. Аби цього не сталось,  роз’яснюємо людям, що кожен мусить бути відповідальним за свої вчинки. Ідеологічні противники звинувачують нас у недемократичності. Надумане дорікання. Адже ми закликаємо не карати, а думати, аналізувати, робити правильні висновки на підставі реальних фактів. Спокій у державі буде тоді, коли про нього дбатиме кожен.

Громадський активіст Івета Делікатна зауважує, що кампанія із боротьби з побутовим сепаратизмом спричинила великий, звичайно, негативний резонанс у російських ЗМІ.

— Значить, — робить вона висновок, — поцілили в яблучко.

І ще одне важливе спостереження ініціаторів. У регіонах, де пережили жах війни, цю кампанію сприймають із розумінням і підтримують. Там, як мовиться, люди на собі відчули плоди пасивності й побутового сепаратизму. Чим далі від арени бойових дій, тим прохолодніше сприйняття ініціативи. Доходить навіть до знищення рекламних матеріалів. Значить, доходять висновку активісти, роботи ще  непочатий край.