ПОГАНІ ЗВИЧКИ. Боротьба з курінням в останні роки стає досить актуальною: чи не повсюдно вводяться заборони на куріння в громадських місцях, рекламу тютюнових виробів та пропаганду цієї згубної звички. Протікає ця боротьби з перемінним (і вельми відносним) успіхом, проте вчені не залишають надій, що заклики до раціонального і дбайливому відношенню до здоров’я коли-небудь будуть почуті, якщо не всіма, то більшістю курців. А поки цього не сталося, фахівці пропонують спробувати хоча б мінімізувати наслідки впливу нікотину на організм.

І в якості одного із засобів профілактики негативного впливу нікотину на серцево-судинну систему пропонують використовувати … рибу. Точніше – омега-3 жирні кислоти.

Згідно з результатами дослідження групи вчених з Університету Афін (Athens State University), представленим на Всесвітньому Конгресі кардіологів (World Congress of Cardiology), регулярне вживання продуктів з високим вмістом омега-3 жирних кислот частково нейтралізує дію нікотину на кровоносні судини, ущільнюючи їх стінки, пошкоджені нікотином і нормалізуючи кровотік.

Грецькі фахівці стверджують, що люди, які не в силах відмовитися від куріння, повинні приділяти більше уваги раціону харчування, оскільки при правильному виборі продуктів можна знизити ризик розвитку захворювань, провокованих курінням. І жирні сорти риби (лосось, скумбрія, тунець) входять до цього списку.

До такого висновку вчених привело вивчення медичних карт декількох тисяч пацієнтів: курці, чий раціон був багатий омега-3 жирними кислотами, рідше страждали серцево-судинними захворюваннями і меншою мірою були схильні інфаркту та інсульту в порівнянні з тими, хто і від тютюну відмовити не міг і рибу не вживав.

Крім рекомендацій, пов’язаних з харчуванням «під час куріння», автори доповіді звертають увагу на те, що омега-3 жирні кислоти допомагають швидше відновлювати організм вже після відмови від куріння.

NEWS ONE