У Волинській облдержадміністрації відбувся семінар «Торгівля з Європейським Союзом в рамках поглибленої та всеосяжної угоди про вільну торгівлю (ЗВТ+)». Фактично розпочалася підготовка бізнесменів, викладачів вищих навчальних закладів, представників установ та організацій краю до роботи в нових експортних умовах. 

Волинська область має чималий експортний потенціал, який нині ще не використовується повністю, зокрема й у м’ясному тваринництві. Фото автора

Учасникам семінару роз’яснили переваги та перспективи поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі як невід’ємної частини Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Про новий етап розвитку та поглиблення українсько-голландської економічної співпраці в рамках «ЗВТ+» розповіла заступник економічного відділу Посольства  Королівства  Нідерландів в Україні Аннелус Вівейн. Вона наголосила, що Нідерланди готові підтримувати Україну в процесі адаптації до умов зони вільної торгівлі.

— Країни-члени ЄС традиційно є основними торговельними партнерами підприємців Волині. Так, обсяги зовнішньої торгівлі товарами з цими державами становлять понад 70% сукупних комерційних операцій, здійснених місцевими підприємствами торік (1,2 мільярда доларів США) і протягом перших двох місяців цього  року (146 мільйонів), — зазначив голова Волинської ОДА Григорій Пустовіт. — Відкриття Євросоюзом свого ринку для українських товарів тепер поглибить торговельну співпрацю і стане значною підтримкою для місцевої економіки та волинського бізнесу.

Виграє й місцеве самоврядування, яке отримає додаткові податки.

Створення зони вільної торгівлі з ЄС, переконані учасники семінару, дасть потужний імпульс для залучення зовнішніх інвестицій у національну економіку. А ще дасть змогу активніше впроваджувати у виробництво, комуналку та охорону довкілля західні технології.

Нині з Волині інтенсивно експортують на Захід підшипники, бортові електромережі для автомобілів та мотоциклів відомих марок, зокрема «Мерседесів», «БМВ», а також пшеницю, ріпак, інші зернові. Для експорту останніх поблизу державного кордону навіть побудовано спеціальний «сухий порт». Отож десь у Голландії, Німеччині, інших країнах ЄС люди смакують здобою з волинського зерна.

Матимуть зиск із подальшого розвитку добросусідства та нарощування обсягів торгівлі й пересічні волиняни. «Вітчизняний виробник знайде свою нішу на європейському ринку, опанує європейські правила гри, а волиняни отримають доступ до високоякісних європейських товарів в Україні за нижчими цінами», — переконаний керівник виконавчої влади області.