Акцію, зорганізовану зокрема й корпунктом «Урядового кур’єра», на оглядовому майданчику Музею Запорозького козацтва на острові Хортиця підтримали представники всіх місцевих і  низки центральних ЗМІ, Національна спілка журналістів України та Запорізьке музичне училище імені П. Майбороди. Сергій Барвик-Карпатський з Ужгорода прибув у Запоріжжя, щоб заграти на трембіті особливу мелодію —  заклик до миру.

За словами трембітаря, його гармонія народилася прямо тут, на славетному острові. Фото автора

— Сергій Барвик-Карпатський — унікальний музика, — підтвердив директор Запорізького музичного училища Сергій Пелюк, —  лауреат міжнародних конкурсів, учасник міжнародних фестивалів джазової, популярної та естрадної музики, залужений артист України. І це велика удача для запоріжців, що вони змогли його почути. А головне — більшість з наших земляків уперше познайомилися з трембітою — унікальним народним інструментом.

— Нарешті трембіта зазвучала над Дніпром. І класно звучить! Уперше в історії країни й Запоріжжя! Я вирішив погудіти на трембіті саме тут, щоб подати заклик до миру, зробити такий символічний сигнал про те, що потрібно припиняти війну. Ми наче  говоримо: «Люди, думайте, об’єднуйтеся — разом ми переможемо у війні, разом будемо жити в мирі та добрі», — зазначив закарпатський музика.

У Карпатах за давньою традицією ніякі події не обходилися без трембіти — цієї, на перший погляд, примітивної довгої дерев’яної труби з яворовим мундштуком і нехитрою, для необізнаних, навіть дещо спрощеною мелодикою. Але саме трембіта повідомляла про народження в сім’ї дитини. Поклик цього інструмента запрошує людей на весілля. Трембіта плаче, коли проводжають людину в останню путь. З появою в горах радіозв’язку та телебачення ці функції трембіти майже втрачені. Зараз вона служить в основному мистецтву — її долучають до оркестру, вона звучить на фестивалях етнографічної музики.