Наприкінці вересня ялтинській гонці FreeRate DH рішенням Міжнародного союзу велосипедистів присвоєно перший клас. Як розповіли у  громадській організації «Фрірайт», ця новина вже наробила галасу серед професіоналів та любителів, які захоплюються гірським велоспортом. Адже це безпрецедентний випадок на території СНД: більше ніякі змагання з даунхілу, швидкісного спуску на велосипедах, не мають такого рівня. В організації зауважили, що навіть у світовій практиці вкрай рідко трапляється, щоб уже після першого року перебування в міжнародному календарі гонка отримувала такий рівень. Навпаки, часті випадки, коли після візитів міжнародних комісарів цей статус забирають або статус перегонів залишається на колишньому рівні.

Тепер ялтинська гонка стоїть врівень з такими відомими і легендарними місцями, як Форт Вільям у Великобританії, Леоганг в Австрії, Валпараісо в Чилі та Мон Треблан в Канаді. Це означає, що в травні наступного року можна чекати приїзду іменитих команд з усього світу.

Ця велотраса приваблює спортсменів з усього світу. Фото надане ГО «Фрірайт»

Такого результату вдалося досягти завдяки злагодженій роботі громадської організації «Фрірайт», канатної дороги «Місхор — Ай-Петрі», Гаспринської та Кореїзької селищних рад. Оскільки визнання гонок — це не лише наявність гір і складних трас, а й логістика, умови перебування для учасників змагань і персоналу гонок, придбання та установка систем безпеки, підйом до місця старту, який відповідає міжнародним стандартам.

«Проведенням гонки такого високого рівня ми піднімаємо статус всієї України», — зазначив Анрі Канунов, голова громадської організації «Фрірайт», ініціатор та організатор змагань. — Уже сьогодні підтвердили свою участь у змаганнях 2014 року найкращі райдери України та Росії. Дали згоду на участь спортсмени з Великобританії, а європейські команди на конкурсній основі відбирають своїх представників для участі в нашій гонці».