Найближчим часом комісія від ОБСЄ у складі 400 спостерігачів прибуде до України. Про це завив у ході зустрічі з в. о. Президента, Головою Верховної Ради Олександром Турчиновим міністр закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина Франк-Вальтер Штайнмайєр. За словами Олександра Турчинова, спроби анексії суверенної території України Росією — «виклик не лише Україні, а й Європі та всьому цивілізованому людству». Тож Україна захищатиме свою територію і у разі вторгнення на неї «прийматиме бій».

У свою чергу, Франк-Вальтер Штайнмайєр наголосив, що Європа розуміє всю «складність тягаря», який поклала на свої плечі нова влада. Дії Росії в Криму він назвав відвертою агресією та порушенням Конституції України і міжнародного права.

Кримське питання міністр закордонних справ ФРН обговорював і з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. За результатами зустрічі глава уряду заявив, що після підписання політичної частини Угоди про асоціацію між Україною і ЄС створено чітку юридичну і політичну базу багатосторонніх і двосторонніх відносин.

Зокрема, з урядом Німеччини обговорено питання щодо енергетичної безпеки, боротьби з корупцією, демонополізації вітчизняної економіки і створення ринкових умов для функціонування українського бізнесу і залучення німецьких інвестицій. Ішлося й про військово-технічну співпрацю та допомогу для переобладнання й посилення ЗСУ, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.