ПАРТНЕРСТВО

Європейські експерти долучаються до розробки й вдосконалення стратегії розвитку українських регіонів

«Співпраця в рамках Асамблеї європейських регіонів слугує практичним виміром європейської інтеграції, яка починається в регіонах. Вже 9 із них приєдналися до цієї потужної європейської організації. Наше завдання — щоб усі 27 регіонів стали членами АЄР. Це забезпечить надання експертної підтримки у розробці та організації регіональних стратегій і дасть змогу використовувати кращий європейський досвід для розвитку регіонів», — сказав віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул у ході зустрічі з делегацією цієї впливової інституції. 

Сторони домовилися про залучення європейських експертів до розробки та вдосконалення стратегії розвитку українських регіонів. Нині на завершальному етапі перебуває розробка Державної стратегії регіонального розвитку до 2020 року, яку уряд має затвердити цього року.

«Кожен регіон України має сильні сторони, унікальні особливості. В одному це найпотужніша виробнича база або інтелектуальний капітал. У другому — можливості розвитку сільського господарства або транспортної інфраструктури. У третьому — великий туристичний потенціал. Державна стратегія регіонального розвитку до 2020 року має розкрити приховані можливості регіонів і дати новий імпульс до їхнього розвитку», — зазначив Олександр Вілкул.

Президент Асамблеї євро?пейських регіонів Ханда Базатлі зауважила, що в розробці та реалізації нової стратегії регіонального розвитку Україна розраховує на експертну підтримку Асамблеї європейських регіонів. Зокрема, в розробці критеріїв для оцінки досягнення цілей стратегії та у формуванні системи моніторингу її реалізації.

Гостя подякувала Олександрові Вілкулу за підтримку з 2010 року ініціатив АЄР в Україні: «Завдяки ініціативі Олександра Вілкула Дніпропетровщина приєдналась до АЄР. Торік у квітні у Дніпропетровську було проведено першу Конференцію АЄР, яка зібрала понад 100 представників європейських регіонів на високому рівні. Упевнена в подальшій ефективній співпраці. Це важлива складова євроінтеграційних процесів в Україні».

У відповідь Олександр Вілкул зазначив, що нова стратегія регіонального розвитку ∂рунтується на європейських цінностях, на розумінні того, що в центрі будь-яких проектів і програм мають бути люди.

«Для цього буде імплементовано кращі європейські практики управління регіонами. Адже їхня мета — розвиток економіки, створення нових робочих місць, підвищення заробітної плати та соціальних стандартів», — цитує слова урядовця його прес-служба. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»