Місія Євросоюзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM) не має свідчень того, що в Україну з Придністров’я намагаються потрапити якісь бойовики чи диверсанти. Щоправда, очільник місії пан Франческо Бастальї зауважує, що дослідження подібних ризиків виходить за рамки мандату EUBAM, котра, до того ж, не має фізичного доступу на території Придністров’я.

На Одещині кордон не зазнає зовнішнього впливу. Фото з сайту rpinform.com

«Єдине, що ми можемо із впевненістю підтверджувати, — каже пан Бастальї, — так це те, що наявні у нас дані про вантажо- та пасажиропотік, зокрема і про перетин кордону громадянами Росії, не дають нам підстав для фіксування якогось відхилення від норми».

За даними місії, у березні — квітні українсько-молдовський кордон перетнули 24 тисячі громадян Росії, із них повернули тільки 1% — статистика без особливих відхилень від торішньої. Варіант, що просто щось недогледіли, — малоймовірний. Євромісіонери кажуть, що з огляду на нинішню політичну ситуацію посилили свій контингент у регіоні. Тим часом зауважують, що і Україна, і Молдова вжили «доволі жорстких заходів із додаткових перевірок з контролю за пересуванням громадян і вантажів».

«Ми можемо із впевненістю сказати, що рівень цього контролю задовільний», — заявив глава місії, звітуючи перед її консультативною радою за підсумками року. До активу місії було занесено й те, що вона допомогла зняти звинувачення у тому, що Україна влаштувала блокаду на Придністровському сегменті держкордону.

Присутній на підсумковому засіданні консультативної ради голова представництва ЄС в Україні посол Ян Томбінськи запропонував вшанувати пам’ять людей, що загинули в Одесі 2 травня і висловив надію, що чесне розслідування всіх обставин трагедії має допомогти відновити «той мир і злагоду, які завжди були в Одесі».

Європосол відзначив «значний прогрес у демаркації українсько-молдовського кордону», а також висловив сподівання, що Україна вже найближчим часом приєднається до угоди про спрощений візовий режим. Молдова ним послуговується вже понад місяць, і його перевагами вже встигли скористатися близько 30 тисяч громадян цієї країни.

І Молдова, і Україна перебувають у процесі підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Наблизитися до європейських стандартів у прикордонних та митних процедурах їм уже понад 8 років допомагає місія EUBAM. Нині тут сподіваються, що євроінтеграція Молдови сприятиме торговельним зв’язкам і в Придністровському сегменті, котрий від початку був чи не головним клопотом євромісіонерів.

Місія Євросоюзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні діє від 30 листопада 2005 року. Її мандат було подовжено вже тричі.