Рада Євросоюзу із закордонних справ офіційно ухвалила висновки, у яких визначила своє бачення шляхів подолання складної суспільно-політичної і економічної ситуації в Україні.

Відповідне рішення міністри закордонних справ країн-членів ухвалили у понеділок у Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Новий уряд, конституційна реформа, яка забезпечить повернення до більшої збалансованості влади, а також підготовка до вільних і справедливих президентських виборів мають повернути Україну до сталого шляху реформ», йдеться у документі.

Глави МЗС країн-членів наголосили, що ЄС із глибоким занепокоєнням відслідковує ситуацію щодо нинішньої політичної кризи в Україні та залишається готовим відреагувати на будь-які погіршення ситуації.

«Рада закликає усіх учасників утримуватися від насильства та відсторонити себе від радикальних дій», зазначається у висновках.

Міністри підкреслили, що українське керівництво має вжити необхідних заходів із захисту та забезпечення фундаментальних прав громадян.

Глави МЗС також закликали українську владу провести прозорі й неупереджені розслідування усіх проявів насильства та притягнути винних до відповідальності.

«ЄС також закликає уряд України без зволікань призначити свого члена до комісії Ради Європи із розслідування (порушень прав людини – ред.)», - йдеться у документі.

Рада привітала скасування Верховною Радою України деяких законів, які «обмежують реалізацію фундаментальних свобод».

«ЄС закликає усі сторони знайти через всеохоплюючий діалог демократичне рішення, яке б відповідало прагненням українського народу», наголосили також міністри.

У висновках заявляється про готовність ЄС сприяти в отриманні Україною допомоги від міжнародного співтовариства та міжнародних фінансових інституцій задля вирішення складної економічної ситуації на засадах просування новим урядом економічних і політичних реформ.

Міністри вкотре підтвердили наміри ЄС підписати Угоду про асоціацію з Україною, включаючи поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі, щойно держава буде до цього готовою.