У період підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС західні регіони України мають стати драйверами економічної євроінтеграції. Про це заявив міністр доходів і зборів Олександр Клименко під час зустрічі з інвесторами Західної України в селі Барвінок, що в Закарпатті.

«З усіх регіонів країни саме західні, передовсім Закарпаття, мають досвід тривалої транскордонної співпраці з країнами Євросоюзу. Місцевий бізнес активно використовує таку конкурентну перевагу, як наявність спільного кордону з ЄС. У рамках зони вільної торгівлі певна дифузія економіки України з економіками країн ЄС неминуча. Західний регіон — єдиний, де цей процес уже відбувається з об’єктивних причин. Зараз ваш досвід стане в пригоді бізнесменам усієї країни», — підкреслив міністр.

Тут активно розвивається підприємницька ініціатива. У Закарпатській, Івано-Франківській та Львівській областях працюють майже 78 тисяч підприємств. Із них більшість створено за участі іноземного капіталу. Зокрема, в Закарпатті представлено інвесторів із 51 країни.

Олександр Клименко запевнив бізнес, що зусилля уряду спрямовані на розвиток підприємницької ініціативи та збільшення інвестицій. Як передає його слова прес-служба Міндоходів, відомство у своїй роботі орієнтується на спрощення процедур адміністрування податків і митних платежів, зниження документообігу, впровадження електронних сервісів.

Важливими для підвищення конкурентоздатності українського бізнесу є й позитивні тенденції з відшкодування ПДВ, зокрема повернення заборгованостей попередніх років. Підприємствам, які працюють у трьох західних областях, станом на 1 жовтня  відшкодовано 2,5 мільярда гривень ПДВ за заявки 1,48 мільярда. При цьому 35,3% від загальної суми відшкодування бізнес отримав в автоматичному режимі за спрощеною процедурою.

Міністр підкреслив важливість збільшення кількості малих і середніх підприємств для економічного розвитку західних регіонів: «Переконаний, що синхронізація зусиль головного управління Міндоходів у регіоні та обласної влади у питаннях підтримки малого бізнесу матиме позитивний ефект для розвитку підприємницької ініціативи». Він також запевнив, що для активізації транскордонного співробітництва з ЄС створюються належні умови та спрощення митних процедур для безперешкодного та комфортного перетину кордону товарами і громадянами.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»