Про це голова Державного агентства енерго  ефективності та енергозбереження  України Сергій Савчук заявив під час прес-конференції у Кабміні. Уряд уперше виділив 500 мільйонів гривень фінансової допомоги на розвиток альтернативної енергетики.

«Нині близько 25 мільярдів кубічних метрів газу споживає населення та теплогенеруючі компанії. Власний щорічний видобуток становить близько 20 мільярдів кубічних метрів. У такій ситуації нам варто концентрувати кошти передовсім на заміщення газу», — констатував  він.

«Україні потрібні такі технічні рішення, які матимуть швидкий ефект і можуть стати мультиплікаторами. У цьому контексті агентство пропонує розглянути питання спрямування коштів на повернення інвесторові 3% вартості альтернативних проектів за умови максимальної економії та заміни газу», — сказав Сергій Савчук. Він зауважив, що цей варіант потребує обговорення і детального опрацювання, адже постає питання, хто підбиратиме проекти, хто перевірятиме їхню ефективність.

Україна має величезний потенціал альтернативної енергії, й це не тільки енергія сонця і вітроенергетика — в країні достатньо місця для вирощування енергетичних культур.  Адже ми аграрна країна. У нас, за різними оцінками, близько п’яти мільйонів гектарів землі, які не підходять для вирощування картоплі чи буряків. Але там можна вирощувати енергетичні культури.

«Цим займається Польща, Швеція, США. Але ж це тепло. Ми фактично вирощуємо газ і тепло. До того ж це робочі місця», — підкреслив очільник агентства.

За його словами, вирощування енергетичних культур, використання відходів лісового та сільського господарства дає величезний потенціал для переорієнтації енергетичного балансу країни.

«Я порахував: якщо ми протягом 2015-го замінимо в теплі всього 1 мільярд кубів газу, то залишимо в державі 385 мільйонів доларів, які не будуть вилучені з наших золотовалютних резервів, не підуть у «Газпром», — вважає Сергій Савчук.

Уже нині Україна може виробляти 23 мільярди кубів газу за рахунок сільського і лісового господарств. «Солому ми спалюємо на полях, звалюємо на сміття відходи деревини. А всі ці енергоресурси можемо спалювати в котлах. Знаю, що у Вінниці встановлено вже кілька десятків котлів, які спалюють солому для виробництва тепла для шкіл. Термін окупності цієї технології — 1—1,5 року.

І це ще не всі варіанти вітчизняного потенціалу в питанні заміщення газу. Є ще один: сміттєзвалища.

За словами експертів, в Україні приблизно 1,5 тисячі звалищ і майже половину з них можна використовувати для виробництва тепла й електроенергії за рахунок звалищного газу. Адже це розв’язання відразу кількох проблем.

Самозаймання звалищ — це основна проблема екології й місцевості, в якій живуть люди біля смітників. Крім того,  це додаткове джерело енергії, і зменшення впливу на клімат — скорочення викидів метану, констатують фахівці.

КОМПЕТЕНТНО

Іван НАДЄЇН,
голова комітету енергетичної незалежності України, експерт з енергетичних питань:

— Нині Україна перебуває на тому етапі, де альтернативна енергетика існує тільки у вигляді пілотних проектів.

На жаль, вони не популярні й не відіграють ключової ролі в енергобалансі країни. Передовсім це зумовлено тим, що Україна й не намагалася створити базу альтернативної енергетики.

Не займаючись питанням заміщення природного газу, наша країна фактично дотує в цьому плані північного монополіста. Адже тільки за останні 5 років ми перерахували «Газпрому» майже 50 мільярдів доларів.

Водночас саме Україна має найбільший потенціал з інвестування в енергоефективність і в нетрадиційну енергетику.