Росія не може залишатися членом «Великої вісімки», оскільки порушила систему її цінностей своїми діями. Про це заявили лідери країн «Великої сімки» на саміті у Гаазі. Вони попередили Росію про можливі нові економічні санкції в разі подальшої ескалації ситуації навколо України. Політики також відмовилися проводити запланований у Сочі саміт G8 і вирішили зустрітися в червні у Брюсселі без Росії.

«Знаєте, «Вісімка» – це клуб неформальний, членських квитків там ніхто не виписує, ніхто нікого звідти вигнати не може за визначенням. Якщо наші західні партнери вважають, що цей формат вичерпав себе, ну то нехай так і буде. Принаймні, ми не чіпляємося за цей формат, не бачимо великої біди, якщо він не збереться. Ну, можливо, як експеримент, можна почекати рік-півтора і подивитися, як без нього живеться», – заявив міністр закордонних справ РФ Сєрґєй Лавров.

Україна залишається центральною темою обговорень у Гаазі, хоча дводенний саміт насамперед присвячений проблемам ядерної безпеки. Анексія Криму та висока концентрація російських військ біля східного кордону України змусила світових лідерів шукати спільні заходи, аби зупинити Росію та зміцнювати енергетичну безпеку в Європі.

«2009 року саме президент США заявив, що він хотів би кращих стосунків з Росією. Зараз та ж сама людина – Барак Обама – є ініціатором закликів щодо призупинення членства Росії у «Вісімці».

Холодна війна? Можливо, ні. Але посеред усіх розмов США про важливість стосунків з Азією, є очевидним, що кордони Європи знову стали епіцентром світової геополітики», – передає з Гааги кореспондент euronews.

 Copyright © 2014 euronews