У природи своє бачення буття. Стихійне лихо в Непалі — урок для всіх цинічних поборників принципу «Бери у планети все, не дбаючи про життя на ній після тебе». Планета на свій біль відповідає болючими ударами, від яких страждають і самі циніки, й безліч адекватних  людей... «Побувавши майже в епіцентрі, ще раз згадав про наших жадібних забудовників, котрі ліплять висотки, де можна і де не можна...» На такий статус у Фейсбуці відомий український журналіст, мандрівник, організатор і учасник кількох українських експедицій у Гімалаї Валентин Щербачов має усі підстави. Цього разу Бог вберіг наших земляків: усі члени експедиції  живі-здорові, повернулися в Київ. Водночас МЗС має інформацію, що всього в Непалі могло перебувати 155 українських громадян, 89 із них поки не виходили на зв’язок. Про це вчора в Twitter повідомив речник Міністерства закордонних справ Євген Перебийніс.

Непал оговтується після двох поспіль землетрусів. Перший, магнітудою 7,9 бала, стався 25 квітня, другий (6,8 бала) 26 квітня. Епіцентр поштовхів був за 82 кілометри на північний захід від столиці країни Катманду. Осередок залягав на глибині 15 кілометрів. Афтершоки (повторні сейсмічні поштовхи) відчували в деяких штатах Індії та Бангладеші.

У Катманду зруйновано багато будинків та історичних споруд. Фото з сайту Globallookpress.com

Землетрус став найсильнішим із 1934 року. Тоді під час коливань магнітудою 8,3 бала загинули понад 8500 чоловік. Кількість жертв нинішнього лиха швидко  зростає: станом на 16 годину понеділка було відомо про майже 3700 загиблих і понад 6000 поранених.

Наголошується, що сильно постраждав історичний центр Катманду. Повністю зруйнована 63-метрова вежа Дхарахара, збудована ще 1832 року. Зазнали пошкоджень і безліч стародавніх палаців та буддійських храмів.

Через землетрус на Евересті зійшла лавина, сніг забрав життя вже 65 альпіністів. Ще близько тисячі людей залишаються в базовому таборі на схилі. У неділю,

26 квітня, туди прибув рятувальний вертоліт, щоб евакуювати тих, хто вижив, проте операція ускладнюється складними погодними умовами. Нагадаємо, за останній місяць це вже третій регіон, де відбувся потужний землетрус. Раніше були зафіксовані теж потужні поштовхи у Новій Зеландії (5,9 бала) та 5,4 бала в Перу…

МЗС РЕКОМЕНДУЄ

Усім громадянам України, які перебувають у Непалі, рекомендовано негайно повідомити своїм рідним, в українське посольство в Непалі або в Міністерство закордонних справ за телефоном «гарячої лінії» про своє місцезнаходження та контакти, щоб забезпечити евакуацію.

«Просимо також повідомляти будь-яку інформацію про інших громадян України, які перебувають в Непалі», — йдеться в повідомленні вітчизняного зовнішньополітичного відомства. Там закликають неухильно дотримуватися вказівок місцевої влади та рятувальників і відмовитися від походів у гори через загрозу сходження лавин.

Місце збору громадян України — консульство нашої країни в Катманду.