Україна цього року зібрала рекордний врожай зернових за всі роки незалежності. Однак високих показників вдалося досягти за рахунок пізніх зернових культур, передовсім кукурудзи. Натомість урожай пшениці цьогоріч через несприятливі погодні умови зменшився майже на 4% порівняно з торішнім, до 25,1 мільйона тонн. Щоправда, це непоганий показник на тлі загального неврожаю цієї культури у світі.
Згідно з меморандумом, підписаним Мінагрополітики з найбільшими зернотрейдерами України, для внутрішніх потреб цього року має залишитися 9 мільйонів тонн пшениці, з неї майже 5 мільйонів — продовольча, решта — фуражна. Однак хлібопекарі застерігають про проблеми з якістю пшениці у цьому сезоні, що, на їхню думку, може спричинити підвищення цін на хлібобулочні вироби.
Голова об’єднання «Укрхлібпром» Олександр Васильченко зауважує: чинний стандарт чітко визначає, що борошно можна робити лише із зерна другого класу з підсортуванням зерна третього класу. А з 25 мільйонів тонн пшениці, які маємо цього року, лише 10% — другого класу, придатної для виробництва борошна. Виходить, що з 25 мільйонів тонн лише 2,5 мільйона тонн пшениці необхідної якості, а на внутрішнє споживання потрібно 5 мільйонів тонн.
Пекарі зазначають: є багато продукції, яка потребує саме високоякісного борошна. Наприклад, для паляниці української потрібний вміст клейковини не менш як 30%, а на сьогодні у зібраному врожаї нема пшениці з такими показниками.
Слід зважити й на експорт. Пекарі не певні, наскільки сумлінно виконуватимуть меморандум. Дуже складно проконтролювати, яке саме зерно буде вивезено, без сільгоспінспекції, що була раніше, зауважує Олександр Васильченко. Тобто вже потім можемо побачити, що на внутрішньому ринку високоякісної пшениці замало. Але тоді буде вже запізно.
Уже зараз на внутрішньому ринку спостерігається зростання цін на пшеницю високого класу і борошно. За словами голови Укрхлібпрому, вартість пшениці зросла приблизно на 600 гривень, борошна — на 1000. Це відобразилось і на ціні хліба.
Нині ціни трохи стабілізувалися, але виключно через логістичні проблеми з експортом. Щойно їх буде розв’язано, можливий новий стрибок цін. Сюди ж варто додати збільшення витрат виробників у зв’язку з майбутнім підвищенням мінімальної зарплати і цін на енергоносії. А ця складова в собівартості хліба доволі значна.
Тож слушна думка, що з огляду на ситуацію для виробництва хліба можна було б використати запаси високоякісного борошна з Аграрного фонду чи Держрезерву, але жодних офіційних повідомлень з цього приводу поки що не надходило.