«Заходи Міністерства охорони здоров’я України з надання допомоги біженцям з південних та східних областей, в тому числі заходи щодо збереження життя та здоров’я матерів та дітей» — такою була тема брифінгу, що пройшов у профільному відомстві. Перший заступник міністра охорони здоров’я Руслан Салютін повідомив, що станом на 11 червня у східному регіоні країни зафіксовано понад дві сотні смертей, пов’язаних зі збройним конфліктом. Серед них 15 жінок і двоє дітей. Для медиків, зауважив він, немає різниці, хто ці особи.

Фахівці добросовісно виконують свої професійні обов’язки, не поділяючи людей на цивільних і військових. Він також пообіцяв, що роботу медиків, які працюють у «гарячих точках», відзначать.

Як повідомила начальник управління охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ України Альона Терещенко, у зв’язку із загостренням ситуації на сході країни міністерство ініціювало заходи щодо можливої передислокації медичної допомоги вагітним і дітям, особливо групам ризику (діти-інваліди, діти-сироти), з Донецької та Луганської областей у заклади охорони здоров’я інших регіонів. За інформацією з Донеччини, нині немає необхідності у вивезенні вихованців будинків дитини. А от з Луганщини в Одеську область виїхали на оздоровлення 449 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яких виховують в інтернатних закладах сфери управління Міністерства освіти. Стосовно ж дітей-сиріт, які перебувають на вихованні в системі МОЗ, то тепер, наголосила посадовець, необхідності у вивезенні їх за межі Луганської області немає. Заклад розташований у безпечній зоні.

За словами Альони Терещенко, медичні заклади в усіх областях безперешкодно приймають і надають допомогу постраждалим та біженцям зі східних областей. Такі послуги, зазначила вона, можна отримати як анонімно, так і офіційно, «прикріпившись» до найближчого за місцем проживання закладу охорони здоров’я. Окрім того, начальник управління попросила людей, які покинули постійне місце проживання, без зволікань звертатися по необхідну допомогу. Це в інтересах самих же переселенців. До речі, Альона Терещенко також повідомила, що у всіх областях країни функціонує 251 об’єкт розселення біженців, в яких нині мешкають сім тисяч осіб. У Києві — десять таких об’єктів, у яких знайшли прихисток 332 переселенці. Їх обстежили з метою виявлення хвороб та належного санітарно-епідеміологічного стану. За останніми даними, 1900 осіб з числа переселенців звернулися по медичну допомогу. А 27 малюків народилися далеко від зони проведення АТО. Про тих людей, які самотужки знайшли собі прихисток, посадовець нічого сказати не може.

Про санітарно-епідеміологічну ситуацію в східному регіоні країни поінформував в. о. голови Державної санітарно-епідеміологічної служби Олександр Кравчук. За його словами, станом на 10 червня ускладнень санітарно-епідеміологічної ситуації не було виявлено.

Хоча фахівцям його відомства працювати в зоні конфлікту надзвичайно складно. Днями з ними і з медпрацівниками взагалі не було зв’язку. Побоювання викликає проблема з водопостачанням Слов’янська. Якщо кілька міст, де також зникло централізоване водопостачання, забезпечують його за допомогою водовозів або знайшли інші альтернативні джерела, то в Слов’янську зробити це нині неможливо.