У родинах переселенців зі східних і південних областей України, які оселилися на Черкащині, народилося вже 23 немовлят. Про це повідомила заступник начальника обласного контактного центру Лариса Ходаковська.

Нині в області проживають 5637 тимчасових переселенців, а це 1634 родини. Разом зі своїми батьками сюди перебралися й 1999 дітей, при цьому 191 дитину влаштували у дошкільні заклади краю, ще 1237 навчаються у загальноосвітніх закладах, 4 — у вищих навчальних закладах, 16 здобувають професійно-технічну освіту. Всі, хто став учнем черкаських шкіл та вихованцем дитсадків, розповіла Лариса Ходаковська, забезпечені шкільною формою, канцтоварами та харчуванням.

А от на Вінниччині у родинах переселенців із Донецької й Луганської областей, а також з АР Крим народилися 9 хлопчиків і 13 дівчаток. Як повідомила директор департаменту охорони здоров’я та курортів Вінницької облдержадміністрації Тетяна Бабій, породіллі безкоштовно забезпечені необхідними ліками й засобами медичного призначення. Після виписки з пологових будинків немовлят обов’язково відвідують дільничні педіатри за місцем проживання.

Принагідно зауважимо, що нині в області проживають 3170 осіб зі східних областей України та майже 500 з Криму. Тимчасово переміщені особи стають на медичний облік у найближчому закладі охорони здоров’я й отримують повноцінну медичну допомогу. У Вінницькій області щоденно здійснюється моніторинг надання їм медичних послуг. Загалом, починаючи з березня, до вінницьких лікарських закладів за медичною допомогою звернулися 672 дорослих і 583 дитини з числа вимушених переселенців.

З огляду на перемир’я та часткове звільнення східних територій частина людей повертається до місць свого постійного проживання. Так, із Черкаської області, де біженці отримували надійний прилисток протягом кількох місяців, уже виїхали 529 громадян. Отже, для тимчасового розміщення українців, які шукають місце тимчасового перебування, на території Черкащини є 200 вільних місць, ще 82 — резервних.

Владислав КИРЕЙ, Олег ЧЕБАН,«Урядовий кур’єр»