ДОСВІД. Реанімація не може обійтися без постачання кисню. Але організувати допомогу хворому можна й потрібно без використання кисневих балонів, упевнені на Луганщині. Після трагічних подій, що сталися 2010 року в міській лікарні №7, в області почали змінювати схеми забезпечення киснем і шукати безпечні способи доставити життєдайний газ у палати до пацієнтів. Певний досвід на спеціальному семінарі обговорили фахівці Держгірпромнагляду Луганської та Донецької областей, а також представники системи охорони здоров’я та експертно-технічних служб.

«Нині в нас немає в лікувальних установах систем постачання кисню, які б загрожували життю та здоров’ю працівників і пацієнтів. Ми повністю відходимо від експлуатації кисневих балонів і переходимо на нові системи постачання кисню — через концентратори та кріоциліндри», — підкреслив начальник Державної інспекції нагляду в соціально-культурній сфері територіального управління Держгірпромнагляду в Луганській області Ігор Дубовик.

Хоч він і визнає, що така модернізація вимагає збільшення витрат на сучасне медичне обладнання в рази, представники служби готові наполягати на змінах, щоб запобігти небезпеці. Луганську лікарню, трагічні події в якій змусили концептуально переглянути підхід до проблеми, тепер ставлять іншим за приклад. Лікувальна установа після реконструкції повністю відмовилося від кисневих балонів. Тепер на її території розташована підстанція, де розміщені чотири кріогенних циліндри, що подають кисень у будівлю лікарні.