Гаряча вода в квартирах луганчан з’являється тільки через особистий бойлер або газову колонку. І лише в бабусі на дачі літнє сонечко нагрівало цілий бак для душу. А тепер оте сонечко, навіть восени й холодної зими, «працюватиме» для дітлахів із дитячого садка № 38. Завдяки спільному фінансуванню ПРООН та бюджетних джерел втілено демонстраційний проект «Енергозбереження та використання енергії сонця». До речі, перший сонячний колектор дає змогу заощаджувати до 500 кВт електроенергії на місяць.

«Нашим малюкам подобається плескатися в теплій воді. І тепер, використовуючи альтернативні джерела енергії, ми отримуємо й тепло, і гарячу воду та електроенергію в достатку. Завдяки цьому ми значно економимо енергоресурси і, відповідно, кошти на їхню оплату. А заощадження спрямуємо на інші потреби нашого дитячого садка», — перераховує довгоочікувані зміни завідуюча закладом Олена Черкасова.

Отже, радіють усі: дівчатка та хлопчаки, а також їхні батьки. А ще — Постійний координатор ООН, постійний представник ПРООН в Україні Алессандра Тісо, яка відвідала Луганськ, аби ознайомитися з ходом реалізації проектів, що підтримуються Євросоюзом та орієнтовані на розвиток громади. І ось потрапила одразу на свято.

Пані Тісо стала гостем у вихованців дитсадка, а також переконалася, що полігон твердих побутових відходів, котрий нещодавно був справжньою проблемою для жителів прилеглих мікрорайонів, сьогодні, після реалізації спільного ПРООН проекту «Збір та утилізація метану з полігону твердих побутових відходів», претендує на звання одного з кращих в Україні.

Тут проведено рекультивацію, встановлено та працює обладнання зі спалювання біогазу, триває робота із впровадження роздільного збору сміття, його переробки та утилізації. Луганська влада сподівається й надалі реалізовувати масштабні екологічні проекти в місті в рамках співпраці з ПРООН. Ознайомившись із ситуацією, координатор Організації Об’єднаних Націй наголосила, що ПРООН продовжуватиме надавати свою підтримку місцевому розвитку через допомогу в реалізації територіальних проектів.