Якщо в попередні роки киянам відключали гарячу воду лише на пару тижнів — для профілактичних робіт, то цього літа «брудних тижнів» стало більше. За повідомленням прес-служби КМДА, на 14 серпня в Києві без гарячого водопостачання залишилися 8996 споживачів, або 57,5% тих, кому надають послуги з централізованого опалення й гарячого водопостачання. Перший заступник голови КМДА Ігор Ніконов зауважив: «Щоб заповнити сховища газом, уряд ухвалив рішення обмежити споживання газу. Київ має споживати близько 2 мільйонів кубометрів газу на день, а нині ця цифра становить 700 мільйонів». 

Газ за лічильником коштує дешевше, ніж без нього. Фото Володимира ЗAЇКИ

Городяни хоч і не радіють такому нововведенню, проте сприймають його з належним розумінням: краще потерпіти тепер, аніж мерзнути взимку.

Жителі більшості міст України про централізовану подачу гарячої забули давно. Однак знайшли вихід із ситуації, і нині його підхопили кияни: встановлюють водонагрівальні пристрої — бойлери. Усе це добре, але…

Коли припиняється подача гарячої води в будинках з газовими плитами, майже вдвічі зростає плата за газ. Така практика діє вже мало не два десятки років, бо вважають, що люди, аби помитися, підігрівають воду саме на газу. Те, що ви користуєтеся бойлером, не враховують. Комунальники кажуть: може, ви встановили бойлер тільки для годиться, а воду на газовій плиті грієте — ми не можемо відстежити! Ось така логіка, хоча, мабуть, складно знайти людину, яка б так зробила — ми ж прагнемо до покращення комунального комфорту, а не навпаки! Так ось, норма споживання природного газу для плити на одну людину, коли з крана тече гаряча вода, становить 9,8 кубометра на місяць. Коли ж гарячої води немає — зростає до 18,3. У грошовому еквіваленті (за новими тарифами) це має такий вигляд: у першому випадку ви платите 12 гривень 73 копійки на місяць за людину, у другому — 23,77. Тобто родина із 4 осіб у першому випадку за місяць заплатить 50 гривень 92 копійки, у другому — 95 гривень 08 копійок. Якщо ви грієте воду електробойлером, то заплатите двічі: і газівникам, і енергетикам.

Що робити в цій ситуації — «рецепт» відомий: встановлювати лічильники. Водомірами вже багато хто обзавівся і вигоду відчув, а тепер дійшла черга і до приладів обліку блакитного палива. Теж вигідно: насправді родина із 4 осіб за місяць використовує газу у 3-4 рази менше, ніж визначено нормами. Але скільки це коштуватиме? Ось що нам відповіли у контакт-центрі Київгазу: «Встановлення лічильників відбувається за двома варіантами: або чекати, коли це зроблять безкоштовно за державними програмами, які розраховані до кінця 2017 року. Потрібно лише дочекатися, коли вивісять оголошення на вашому будинку. Або, якщо встановлювати прилад обліку власним коштом, на це слід витратити від двох тисяч гривень — на лічильник, роботу й матеріали. Спочатку ви оформляєте за нашим номером телефону — 495-04-04 — заявку на обстеження і складання схеми (це коштує 132 гривні). Наступного робочого дня після оформлення заявки до вас приходить майстер, креслить схему, передає в управління. А там упродовж 10 днів мають зробити повний підрахунок вартості. Згодом з вами зв’яжуться спеціалісти філіалу і домовляться про час виконання робіт».

Однак, що дешевше: встановлювати лічильник газу чи платити? Ми взялися за калькулятор і підрахували, що родина із 4 осіб заплатить за газ без лічильника у час, коли немає гарячої води, 1140 гривень 96 копійок на рік. У такому разі лічильник окупиться приблизно за 2,5—3 роки. Утім, доти й черга на безкоштовний може підійти. До речі, для декого вже й підійшла. Так, Лариса, яка проживає в Голосіївському районі, розповіла, що  оголошення про встановлення безкоштовного лічильника було навіть… на дверях її квартири. В оголошенні зазначалось, що установка лічильника є обов’язковою. У разі ж відмови споживача від встановлення на оформлення цього лічильника, надалі витрати на повторний (не запланований) виїзд фахівців мають бути компенсовані абонентом. Лариса подзвонила за вказаним телефоном, її записали на чергу. На запитання, чи справді не доведеться платити, повідомили, що додаткова оплата може бути лише в тому разі, якщо в квартирі зашитий доступ до труб і потрібно проводити не передбачені кошторисом на встановлення безплатного лічильника роботи.

І ще один нюанс. Кубометр газу без лічильника для багатоквартирних будинків коштує дорожче — 1,2990 гривні, тоді як за лічильником — 1,1820 гривні.

Черговість встановлення газових лічильників

Відповідно до Закону «Про забезпечення комерційного обліку газу», газові лічильники у Києві встановлюються у такі терміни:

♦ у квартирах та приватних будинках, в яких газ використовується комплексно, зокрема для опалення, — до 1 січня  2012 року;

♦ у квартирах та приватних будинках, в яких газ використовується для підігріву води та приготування їжі — до 1 січня 2016 року;

♦ у квартирах та приватних будинках, в яких газ використовується тільки для приготування їжі, — до 1 січня 2018 року.

(За даними Київгазу)

До речі. Люди мають сплачувати лише за надані їм комунальні послуги. На цьому наголосив директор департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитро Новицький, коментуючи отримання киянами квитанцій на оплату комунальних послуг.

«Нарахування за гарячу воду в платіжках за липень справді є, але тільки за той період місяця, коли гарячу воду подавали. Наприклад, в Оболонському районі її постачали до 8 липня, тож і сума в платіжках має бути вказана за вісім днів липня», — зазначив він.

Тим споживачам, які в липні не отримували послугу з централізованого постачання гарячої води, але їм плату за неї нарахували, упродовж серпня зроблять перерахунок. Про це заявив директор комунального підприємства «Головний інформаційно-обчислювальний центр» Валерій Місань.

У зв’язку з цим киянам пропонують сплачувати за спожиті в липні комунальні послуги за окремим рахунком, який потрібно заповнити власноруч; або звернутися до житлово-експлуатаційної організації, яка внесе поправки в рахунок; або ж сплатити всю зазначену суму, а перерахунок йому зроблять уже наступного місяця.