"Що таке позовна давність комунального боргу і які права має споживач, що не визнає так званого боргу за 2007 рік?"

С. ФЕДОРОВ,м. Львів

Консультує Аліса ЮРЧЕНКО,
член Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги,
юрист-експерт (МГЦ «Еталон», м. Івано-Франківськ):

— Згідно з ч. 6 ст. 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» від 19.06.1992 року заборгованість власників квартир за укладеними договорами, пов’язаними з утриманням будинку та оплатою комунальних послуг, стягується в судовому порядку.

Процесуальний строк, що застосовується і у випадках суперечок з приводу надання житлово-комунальних послуг, стягнення заборгованості за їх несплату тощо, встановлюється тривалістю в три роки (стаття 257 Цивільного кодексу України). Період, за який кредитор має право стягувати заборгованість (в тому числі за житлово-комунальні послуги), визначається строком позовної давності.

Тобто, якщо у вас є заборгованість зі сплати комунальних послуг, наприклад за 5 років, то відповідна організація має право звернутися з позовом про стягнення з вас боргу тільки за останні три роки. Отже, всі намагання стягнути з вас борг, наприклад, за чотири чи п’ять років, є порушенням ваших прав.

Без генерального плану

В. НОВОХАЦЬКА,Київська область:

"Я хочу купити квартиру в житловому комплексі, що будується в селі неподалік Києва, але дізналася, що цей комплекс не внесено в генеральний план села. Чи не виникне потім проблем у тих, хто купить квартиру?"

— У покупців можуть (але не обов’язково) виникнути проблеми, оскільки, відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» відсутність даного комплексу у генеральному плані населеного пункту може свідчити:

- про відсутність відповідних дозвільних документів для спорудження даного комплексу;

- про те, що комплекс розташований на території, яка має будівельні, санітарно-гігієнічні, природоохоронні та інші обмеження її використання.

Для конкретнішої відповіді необхідно вивчити ще можливість розташування даного комплексу на Детальному плані території, який розроблений згідно з генеральним планом населеного пункту. Саме у цьому документі відображається розташування окремих земельних ділянок та об’єктів містобудування, вулиць, проїздів, пішохідних зон, щільність, поверховість, інші параметри забудови, містобудівні умови і обмеження забудови земельних ділянок.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте уюриста», можете надіслати його заадресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» абонаелектронну скриньку az@ukcc.com.ua.