ПРИНЦИПОВА СПРАВА

На Запоріжжі викривають фальшивих пенсіонерів
 

Правоохоронці продовжують ретельно перевіряти законність надання окремим громадянам статусу потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи. В ході однієї з таких перевірок співробітники управління державної служби по боротьбі з економічною злочинністю ГУ МВС України в Запорізькій області викрили громадянина, який за хабар у 300 доларів США отримав документальне підтвердження  статусу «військового інваліда-ліквідатора». За цю суму чиновник міжвідомчої комісії зі встановлення причинного зв’язку хвороб, інвалідностей і смертей з дією шкідливих наслідків аварії на ЧАЕС виправив спритнику необхідні папери. І новоспечений «інвалід» оформив собі право на пенсійні виплати від держави. Він уже встиг отримати із держбюджету близько 90(!) тис. грн.

— Окремі, не чисті на руку особи, яких, до речі, зазвичай і близько не було у зоні катастрофи, прагнучи «чорнобильських» виплат, фальшують документи,  на підставі яких і отримують кошти з державного бюджету, — так коментує ситуацію власкору «Урядового кур’єра» керівник ЦОСГУ  МВС України в Запорізькій області  Олександр Вовкодав. — Правоохоронці неодмінно припинятимуть подібні оборудки.

Наразі стосовно липового  чорнобильця порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.369 Кримінального кодексу України (давання хабара). Як відомо, санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до восьми років з конфіскацією майна або без такої. Слідство у справі триває.

Що ж до  чиновника з «липкими» руками, його особу також встановлюють.  Як і особи тих працівників державних органів, які «допомогли» шахраям з Мелітопольського району, що ніколи ніде не працювали,  документально підтвердити робочий стаж для оформлення   пенсій за віком.

Фальшиві документи не пройдуть. Фото з сайту souzchernobyl.org

За матеріалами, зібраними співробітниками управління державної служби по боротьбі з економічною злочинністю ГУ МВС України в Запорізькій області, стосовно дев’ятьох мелітопольців порушено  кримінальні справи за ознаками злочинів, передбачених ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Як з’ясували міліціонери, вказані громадяни протягом кількох останніх років надали до Пенсійного фонду довідки про трудовий стаж, необхідні для оформлення пенсії за віком. Згідно з паперами всі вони довгі роки напружено працювали в одному із сільгосппідприємств району. Звичайно ж, пенсії їм були оформлені й нараховувались згідно із законодавством. Дехто з шахраїв  встиг таким чином отримати по п’ятдесят тисяч гривень і більше. Ось тільки перевірка виявила, що згадані особи взагалі ніколи не працювали. І, відповідно,  права на отримання пенсій вони не мають, бо навіть мінімального трудового стажу, потрібного для цього, у них немає.

Звідки взялися «хитрі» папери та хто причетний до їх оформлення — встановить слідство. А щодо липових пенсіонерів, то тепер їх чекає відповідальність. Якою вона буде, — у вигляді штрафів, виправних робіт чи обмеження волі, — вирішить суд.