Колишня тернополянка, а нині канадка Світлана Комінко нині викладає у бізнес-школі Технологічного інституту провінції Британська Колумбія, а також координує міжнародні програми. Більше того, створила  громадську організацію Open World Learning, переклад абревіатури якої українською означає «сова». Отже, як допомагає її освітній некомерційний проект прокладати, у тому числі й нашим співвітчизникам, шлях до мудрості, знань — у розмові з пані Світланою.

— Ще в Тернополі знав вас, пані Світлано, як ініціативну, активну, повну багатьох задумів людину. За океаном, бачу, вам енергії теж не позичати — ви створили громадську організацію. Яке її призначення?

— Колись мій колега у бізнес-школі Пітер Томсон, який, на жаль, уже відійшов у вічність, мовив, що мета — це мрії з крилами. Мабуть, це висловлювання дуже доречне, коли йдеться про громадську діяльність Open World Learning (O.W.L.). Ще живучи в Україні, мріяла про різноманітні освітні проекти, про те, щоб молоді люди мали змогу вільно подорожувати, навчатися, збагачувати свій особистий та професійний досвід. Саме тому виникла ідея створення громадської організації, яка нині допомагає хлопцям і дівчатам отримати освіту за кордоном та покращити шанси працевлаштування, підтримує тих, хто через матеріальний нестаток не має можливості навіть заплатити за навчання в Україні.

Окрім того, мій досвід викладання у бізнес-школі засвідчує, що надто багато наших іммігрантів, не володіючи інформацією, витрачають кілька років свого життя, гаруючи на роботах задля виживання, замість того щоб використати освіту, здобуту вдома, й одразу працювати над своїм професійним удосконаленням у Канаді. Тому прагну відразу допомогти співвітчизникам знайти найоптимальніший шлях професійної адаптації після переїзду до Країни Кленового Листя. Чомусь українці часто себе недооцінюють, їм потрібен погляд збоку та мудра порада, яка в багатьох випадках так чи інакше й приводить їх до  успішного працевлаштування.

Коли обговорювали філософію O.W.L. і працювали над створенням логотипа, всі одностайно вибрали сову як символ знань і мудрості. Власне, в одному слові закладено філософський зміст — допомагати людям приймати мудрі, виважені рішення, що ведуть до особистісного та професійного збагачення.

Викладачі Тернопільського національного економічного університету разом з колегами з бізнес-школиТехнологічного інституту Британської Колумбії та представниками української громади м. Ванкуверпосадили українську калину на канадській землі. Фото з архіву Світлани КОМІНКО

 — Ваша O.W.L. — «Сова» — комерційний проект?

— Аж ніяк. Наша мета — допомагати всім охочим отримати освіту за кордоном. До того ж, ідеться не лише про наших співвітчизників в Україні, а й про канадських громадян, які хочуть навчатися чи проходити практику в Європі або Австралії.

Одним з напрямків нашої діяльності є створення фонду стипендій та підтримка освітніх проектів в Україні та інших країнах. Наприклад, наші співзасновники в Україні впродовж останніх кількох років організовують літні табори для дітей-сиріт. Це спеціалізовані проекти «Майстерні успіху», якими займається директор Open World Learning в Україні кандидат психологічних наук Тамара Федотюк. Кажучи інакше, йдеться не лише про цікавий відпочинок, а й про насичені тренінгові програми, які дають змогу дітям оволодіти певними практичними навичками, як-от знімати кіно, фотографувати, майструвати тощо. Все сфокусовано на особистості дитини та розвитку її здібностей.

— На пострадянському просторі в яких країнах знайшли зацікавленість до вашого проекту?

— Наразі працюємо в Україні, Росії та Казахстані, але відкриті до співпраці в інших країнах СНД.

— Дбаєте, щоб громадяни цих та інших країн навчалися лише в Канаді?

— Пропонуємо навчання, стажування, волонтерські програми в багатьох державах світу. Найцікавішою пропозицією є Фінляндія та Норвегія, де навчання безплатне для всіх охочих. Можна розглядати Німеччину та Австрію, де можна здобувати знання майже безплатно. Австралія та Нова Зеландія пропонують програми для молоді, щоб вивчати англійську мову й працювати. Канада ж чи не єдина країна, де студенти мають змогу цілком легально працювати після закінчення академічних програм, а за бажанням і залишитися там на постійне місце проживання.

— Співпрацюєте з державними вищими навчальними закладами чи приватними?

— Співпрацюємо як з державними, так і приватними навчальними закладами, що дає змогу пропонувати широкий спектр програм. Якщо йдеться про Канаду, то ми представляємо навчальні заклади в Британській Колумбії та Онтаріо, адже саме в цих провінціях проживає велика українська громада і часто вибір навчального закладу пов’язаний з підтримкою на місці, яку можна отримати від друзів чи знайомих. Хоч не залишаємо поза увагою Манітобу, Альберту та Саскачеван, адже саме в цих провінціях іноді легше з працевлаштуванням, а також коротші терміни розгляду провінційних імміграційних справ.

— Як вступити до канадського ВНЗ, підкажете?

— Потрібно мати атестат про закінчену середню освіту, якщо абітурієнт вступає на дипломну чи бакалаврську програму. Якщо це післядипломна програма, магістратура чи докторантура, то, звичайно, треба представити диплом про вищу освіту, який часто потрібно оцінити на вимогу навчального закладу згідно з міжнародними стандартами, у цьому ми також допомагаємо. Залежно від навчального закладу інколи потрібно мати рекомендації з місця попереднього навчання чи роботи й, звісно, підтвердження знання англійської мови, тобто складений TOEFL чи IELTS.

— А що робити, коли є бажання навчатися, скажімо, в Канаді, але немає на це коштів?

— Можемо порадити кілька  шляхів, щоб суттєво знизити оплату за навчання. Скажімо, не всі знають, що для отримання диплома канадського ВНЗ не обов’язково весь час фізично перебувати у Канаді. Дистанційне навчання за допомогою Інтернету дає змогу здешевити  загальну вартість академічних програм, а також зекономити на проживанні. Так можна закінчити кілька курсів наживо, а згодом приїхати до Канади, щоб цілком завершити навчальну програму, отримати диплом. Вартість такої форми навчання набагато менша, ніж коли студент навчається в аудиторії вишу. Крім того, пропонуємо програми, за якими можна одночасно навчатися й працювати.

— Якщо до вас звернуться випускники українських вишів, які вже здобули диплом бакалавра чи магістра, але хотіли б отримати ще й канадський відповідник?

— Тим, хто має український диплом, я б рекомендувала використати його та вступити на магістерську програму або ж одно- чи дворічну програму, що дасть змогу оволодіти професією, яка потрібна на ринку праці. Особливо це стосується тих співвітчизників, що мають намір залишатися в Канаді.

— Головний зміст діяльності O.W.L. – «Сова» криється у допомозі майбутнім студентам. Назвете конкретні чинники?

— Допомагаємо вибрати навчальний заклад, програму навчання, підготувати документи для вступу та на отримання візи в посольстві, придбати хорошу медичну страховку в канадських страхових компаніях, допомагаємо знайти житло, а також надаємо інші послуги з адаптації. Часто потенційні студенти складають мовний іспит в нашому офісі, а в деяких містах і наші співпрацівники готують до складання екзамену.

— Якщо ж український хлопець чи дівчина зуміли все-таки стати студентами у тій же Канаді, надалі переймаєтеся юною долею, допомагаєте?

— Насамперед допомагаємо нашим студентам знайти житло, правильно написати резюме, готуємо їх до інтерв’ю. Також будуємо мережу так званих Homestay Families, що дає змогу отримати додатковий заробіток для новоприбулих з України, інших країн СНД.

— Цікаво, яку допомогу конкретним співвітчизникам надали останнім часом?

— Прізвищ без їхньої згоди, зрозуміло, не називатиму. Загалом скажу, що серед них є українські лікарі, які, пройшовши певний курс підготовки в Канаді, змогли отримати роботу в системі охорони здоров’я в цій країні. Також є чимало українських фахівців, які змушені були знову навчатися й опановувати нову професію, як-от колишній інженер після закінчення відповідної програми став працювати з дітьми з вадами розвитку чи поведінки. Вчитель, навпаки, здобув фах бухгалтера. Ось колишня тернополянка, яка навіть викладала в одному з університетів, запрагла здобути другу освіту, але вже у Канаді. Тож вступила на факультет післядипломної освіти Технологічного інституту за спеціальністю «управління бізнесом». Твердить, що рада розширенню свого кругозору та суттєвому поповненню скарбнички її знань і практичних умінь, які стануть потужною основою для отримання престижної роботи.

Ми працюємо задля мрій та мети конкретних людей. Ось нещодавно до нас звернулася мама хлопця, який завжди прагнув навчатися в Австралії. Звісно ж, допомогли юнакові наблизити його мрію. Наприкінці грудня учень однієї з київських шкіл вирушить до Мельбурна.

Власне, нашу місію саме й вбачаємо у створенні молодим можливості для навчання, обміну досвідом без кордонів, адже це для них шанс не лише знайти  своє місце у житті, а й краще розуміти світ і людей.

Микола ШОТ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Світлана КОМІНКО. Народилася 1968 року в Тернополі, навчалася в Національному педагогічному університеті імені Драгоманова, Московському державному педуніверситеті, де здобула диплом бакалавра з психології та педагогіки і вчений ступінь кандидата психологічних наук після успішного закінчення аспірантури. Відтак стажувалася в Академії управління при президентові Росії, в бізнес-школах George Washington University (США) та Leeds Metropolitan University (Великобританія). Здобула ступінь магістра з паблік рілейшнз у Ball State University (штат Індіана, США). Трудова та громадська діяльність пані Світлани пройшла в  Тернопільському національному економічному університеті, редакції журналу «Здоров’я жінки в Україні», у проектах Жіночого консорціуму США та нових незалежних держав із запобігання торгівлі жінками у країнах Центральної та Західної Європи, у фундаціях США—Україна та Вінстона Рокфелера, в Українській суспільній службі у Ванкувері й у Технологічному інституті Британської Колумбії (Канада).