РЕЗОНАНСНИЙ ЗЛОЧИН

Голова меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв  розповів усе, що знає про вбивство, скоєне його сином

Через два дні після трагедії, що сталася у Бахчисараї, навколо неї почали нагнітати домисли та припущення як побутового, так і політичного характеру. Саме це і спонукало батька та захисника Хайсера Джемілєва, який скоїв злочин, зустрітися з журналістами.

Насамперед адвокат Хайсера Олександр Лісовий спростував інформацію, що вже поширилися деякими інтернет-виданнями про кількість куль, знайдених у тілі вбитого Февзі Едемова.  За словами захисника поранення, виявлені в голові, плечі і на правому стегні, спричинила лише одна куля. Таке повідомлення неабияк здивувала журналістів. На це батько звинуваченого у вбивстві відповів, що огляд місця злочину проводили при ньому і в тілі справді було три поранення, але гільза знайдена лише одна. «Виходить, що куля увійшла в голову, поранила руку і в нозі застрягла. Якби стріляли в ногу, то куля б не застрягла, адже це карабін, він пробиває», — пояснив Мустафа Джемілєв.

Багато запитань стосувалися того, що саме могло спровокувати такий вчинок. «Мені це питання теж не дає спокою, і я намагався отримати відповідь від сина, але він нічого не пояснив, лише сказав: «Так сталося», — розповів Мустафа Джемілєв. Тим не менш певні припущення щодо такого вчинку вже обговорюють у ЗМІ.

У журналістів виникли запитання стосовно психічного стану Хайсера та зловживання ним наркотиками. Батько підтвердив інформацію про те, що його син дійсно мав проблеми з психікою і проходив курс лікування у відповідному закладі. За його словами, ця проблема виникла, коли Хайсер працював у Тайланді. Звідти він почав дзвонити додому і говорити різні нісенітниці, після чого Джемілєв оперативно прийняв рішення забрати хлопця додому і направити на лікування. Але він більше переживав не через те, що син комусь заподіє шкоду, а накладе на себе руки, бо були певні висловлювання, які наштовхували батька саме на такі думки. Водночас Мустафа Джемілєв запевнив присутніх, що зміни у психіці сина ніяк не були пов’язані з наркотиками, хоча зізнався, що раніше Хайсер кілька разів пробував марихуану. «Я говорив з психіатрами і цікавився, чи могло це вплинути на психіку. Мене запевнили, що ні, тому що це була не та доза, і марихуану пробують практично всі у своєму житті», — сказав глава меджлісу.

Натомість Мустафа Джемілєв не виключає, що подібні психічні зрушення у Хайсера могли виникнути через те, що той народився у засланні. На його очах неодноразово заарештовували батька, дитиною він  був свідком постійних обшуків та принижень. «У сина завжди було відчуття, що він має боронитися», — пояснив батько.

Мустафа Джемілєв відповів і на запитання журналістів про стосунки з родиною вбитого. Напередодні брат загиблого Асан Едемов звинувачував сина Джемілєва у навмисному вбивстві, а мати вбитого вимагала прилюдного покарання злочинця. Мустафа-ага зазначив, що заяви брата були емоційними. А він сам був на похороні, висловив свої співчуття і запевнив, що буде надалі опікуватися родиною загиблого. Під час похорону Асан Едемов змінив свою думку і повідомив журналістам: «Ми вже ніби одна сім’я. Я прийняв його співчуття. Таке може з кожним статися. Далі буде як буде, будемо жити однією сім’єю. Я не хочу ніяких конфліктів».

Наразі до сина глави меджлісу застосували, за рішенням суду, запобіжний захід — утримання під вартою строком на 2 місяці. Весь час він перебуватиме у Сімферопольському СІЗО. У свою чергу захисник звинуваченого має намір подати апеляцію і змінити міру покарання на не пов’язану з утриманням за гратами. На його думку, тримати зараз чоловіка під вартою не має необхідності. «Я не бачив ніяких ознак того, що підозрюваний намагався втекти з місця злочину, навпаки, він очікував прибуття правоохоронців. Я не побачив, щоб він намагався приховати докази, оскільки нічого не порушував на місці трагічної події. Я не бачу причин, достатніх для позбавлення його волі, але бачу причини для його психіатричного обстеження», — сказав адвокат. На його думку, запобіжним заходом у такому випадку може бути домашній арешт, особиста порука, або грошова застава.