5 серпня 2005 року поблизу грузинського міста Дманісі знайдено давній череп, який може переписати заново теорію еволюції. Дослідники припускають, що одразу кілька видів з роду Homo слід об’єднати в один вид. На їхню думку, розбіжностей між ними не більше, ніж між різними групами сучасних людей.

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі «Science»

Вік черепа – майже один мільйон вісімсот тисяч років.

Після років поглиблених досліджень вчені переконалися: навіть якщо є незначні розбіжності у розмірі й формі черепів, говорити про різні види не доводиться. Йдеться радше про анатомічну різницю всередині однієї і тієї ж популяції.

Вчені вважають: важливим є не загрузнути у різних назвах людини перехідного періоду, а побачити безперервність еволюційного процесу.

«Нам дуже пощастило: ми маємо найкращий доказ існування давньої людини, який дає нам доволі повне знання про той період. Він показує: чимало особливостей, що їх ми раніше вважали морфологічними, є радше індивідуальними. Можна побачити різницю між двома щелепами і мати враження, що це – два різні види, але ось цей череп показує нам, що йдеться про одну й ту ж саму популяцію. Таким чином, зразок із Дманісі є найбільш повним із будь-коли знайдених зразків давньої людини», – розповідає Давид Лордкіпанідзе, директор Грузинського національного музею.

Втім, дослідникам ще потрібно прояснити свою теорію, аби прослідкувати довгий процес, який привів давнього гомініда до вигляду сучасної людини.

 Copyright © 2013 euronews