Сьогодні відбудеться попереднє засідання Окружного адміністративного суду міста Києва з  розгляду позову Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення до дистриб’ютора російських каналів ТОВ «Торсат».

У позовній заяві регуляторний орган просить визнати такими, що не відповідають законам України та Європейській конвенції про транскордонне телебачення,  іноземні телеканали: «Первый канал. Всемирная сеть» (ОАО «Первый канал»), «РТР-Планета», «Российский Информационный Канал «Россия-24» (ВГТРК «Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания»), «НТВ-Мир» (ОАО «Телекомпания НТВ»).

Київський окружний адміністративний суд у вівторок виніс ухвалу про тимчасову заборону ретрансляції програм зазначених російських мовців у багатоканальних мережах на території України на час розгляду позову.

Ухвала діє до закінчення розгляду справи по суті та набрання рішення по справі законної сили. Вона підлягає негайному виконанню, оскарження ухвали не зупиняє її виконання та не перешкоджає розгляду справи.

Нагадуємо, що, відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 березня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України», Національна рада 17 березня 2014 року попередила провайдерів програмної послуги про відповідальність щодо порушення вимог чинного законодавства в питаннях ретрансляції іноземних програм.

Також національний регулятор звернувся до Генеральної  прокуратури і Міністерства внутрішніх справ України щодо необхідності вжиття відповідних заходів, спрямованих на безпеку діяльності провайдерів програмної послуги в регіонах та виявлення фактів безліцензійної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення.

Станом на 25 березня 2014 року 443 провайдери програмної послуги із 703  ліцензованих  Національною радою припинили трансляцію цих російських телеканалів.

Водночас провідні громадські організації у сфері захисту свободи слова та розвитку медіа звернулися до виконуючого обов’язки Президента України Олександра Турчинова з вимогою підтримати рішення Верховної Ради України і висловити недовіру Національній раді з питань телебачення і радіомовлення за результатами розгляду її звіту за 2013 рік.

 «Монополізація та переділ ринку під прикриттям цифрової реформи, тиск на мовців, безпідставні відмови у наданні ліцензій, прийняття тіньових рішень і лобіювання інтересів окремих політичних сил — це лише деякі приклади протиправної практики, що потребують належної оцінки та притягнення до відповідальності. Залишення Національної ради у нинішньому складі гальмує здійснення реформ в сфері медіа і суперечить принципам демократичної держави, побудову якої декларує чинна влада», — йдеться у заяві.