МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ. Громади Луганщини вчаться залучати кошти міжнародної технічної допомоги.  За кошти різних грантових програм у краї вже проводиться ремонт шкіл та їхня комп’ютеризація, придбання медичного обладнання, освітлення вулиць. І для розв’язання цих проблем торік, за словами в. о. начальника управління економічного й фінансового моніторингу виконавчого апарату облради Юлії Смаглюкової, залучено понад 17,3 мільйона гривень співфінансування. Але при цьому на Луганщині є території, де громади активно співпрацюють з міжнародними донорськими організаціями, залучаючи позабюджетні кошти для розв’язання спільних проблем, а є й такі, де ще не впровадили жодного проекту. Саме громади визначають пріоритети, які є нагальними для конкретних територій.   

Скажімо, за результатами реалізації заходів програми «Бібліоміст», яку фінансує благодійний фонд Білла та Мелінди Гейтс, область  навіть стала лідером в Україні з оснащення публічних бібліотек комп’ютерною технікою (її встановлено 315 комплектів). Водночас стосовно доріг, які в сільській місцевості здолає не кожен автомобіль, у тому числі «швидкої допомоги», не подано жодного проекту.

«Наше завдання — підказати громадам, які можливості для залучення додаткового фінансового ресурсу на територію надають міжнародні донорські програми, — зазначила Юлія Смаглюкова. — Правда, далеко не всі території їх використовують. Пояснити це можна тільки тим, що комусь важко ще переключитися, або звикли, що є обласний, державний бюджети, до яких можна звернутися з проблемами».

Задля того, щоб підтримати активних, таких, хто прагне жити краще й докладає для цього зусиль, з ініціативи голови обласної ради депутатів заснований навіть свій, луганський конкурс проектів розвитку громад. На їх реалізацію обласна рада надасть зі своєї казни до половини вартості кожного, максимально — 200 тисяч гривень на один проект. Другу половину потрібної суми громади повинні знайти самостійно. Усього в обласному бюджеті на співфінансування таких проектів — переможців конкурсу виділено 10 мільйонів гривень. Уже подані й реєструються перші півтора десятка заявок, і чи не найбільшу активність виявили саме сільські райони області.