УНІКАЛЬНИЙ ПРОДУКТ. На трьох тисячах гектарів полів Рівненщини нині квітують… ні, не соняшники і не гречка, а олійні гарбузи. І саме ця досі не традиційна для аграрної області культура, виявляється, дає селянам неабиякий шанс на пристойні заробітки.

Вдумайтеся: за кожну тонну насіння такого гарбуза австрійці платять 500 євро. У них дуже популярна і чорного кольору олія з них, яка, до речі, дорога — 250 грамів коштують 100 гривень.  Саме австрійці постачають у країни ЄС 80% цього «чорного золота».

А ще насіння олійних гарбузів використовують у фармакології та в кондитерській промисловості, зокрема у хлібопеченні. Оскільки іноземці мають потужні склади та переробку, то, звісно, зацікавлені у високоякісній сировині та збільшенні посівних площ. На Рівненщині цьому сприяють ∂рунти, погодні умови, а також бізнес-клімат, який створює місцева влада, акцентують менеджери австрійської компанії. Тож рівненські аграрії не прогадали з вибором культури, тому є можливість мати і 100-відсотковий збут майбутніх урожаїв. Відтак місцеві аграрії автоматично застраховані від безробіття.

Нині найбільше — тисячу гектарів — олійними гарбузами засіяно в Корецькому районі. Якщо площу збільшать утричі, то є перспектива закупівлі та монтажу на території району сушильного комплексу. Тепер для цього підшуковують вільні землі та зацікавлюють індивідуальних власників безплатним сортовим насінням. Окрім 500 євро за тонну гарбузового насіння, селяни ще матимуть безкоштовну органіку, що залишиться на їхніх полях. Ось, приміром,  ТзОВ «Поліський стандарт» зареєстрували в Іванівській сільській раді Корецького району торік у жовтні. Нині тут працює 35 місцевих жителів.

— Завдяки цьому бюджетоутворювальному підприємству не маємо жодних проблем, — радіє сільський голова Володимир Саєць. — Відрахування стабільні, зарплата педагогам вчасна, на утриманні сільської ради — дитсадок, який залюбки відвідує наша малеча, доки батьки працюють.

— Соціально-економічний розвиток нашого аграрного району повністю залежить від потужностей сільського господарства, — акцентує голова Корецької райдержадміністрації Михайло Волинець. — Завдяки повному супроводу українських та закордонних інвесторів вдається залучити до обробітку нові площі. Нині в районі не використовують землю лише у двох сільських радах. Утім, уже є домовленості з агрофірмами, які готові 1300 гектарів таких площ включити до орного клину. Так, у Корецькому районі буде затребуваний кожен гектар. Здорова ж конкуренція між потужними агровиробниками лише сприятиме розвитку регіону, оскільки людям платитимуть за землю належні суми, селяни матимуть роботу й зарплатню, а бюджети всіх рівнів — надходження для виконання соціально-економічних програм.