ВЕСНЯНІ ЗАБАВИ. Гості фестивалю у Банилові-Підгірному мали змогу провести час і приємно, і з користю. Берези були як ніколи щедрими на сік. Жарка пора його заготівлі завершилася — можна й відпочити. А відпочивали весело. У Карпатах знайшли великий мальовничий березовий гай — на хуторі Дунавець, що поблизу славетного села Банилів-Підгірний Сторожинецького району. Саме сюди громадська екологічна організація «Буковиця» запросила на вже традиційний фестиваль березового соку. Приїхало чимало туристів — цілими сім’ями. Милувалися природою, виставкою робіт народних умільців, смакували мамалигу з багаття зі шкварками і бринзою — хто під березовий сік, хто під березовуху. Діти займалися у майстер-класах з народних промислів і сучасного дизайну, брали участь у різноманітних атракціях, творчих конкурсах, спортивних змаганнях, кінних прогулянках горами.

Березовим соком на фестивалі частували з любов’ю. Фото Дмитра ЯКОВІЦИ

Серед гостей фестивалю — учасники гурту народних танців з румунського міста Сучава, що завітали на Буковину в рамках транскордонного проекту «Долаючи кордони. Гірський туризм». Вони приєдналися до буковинських місцевих мистецьких колективів у концертній програмі з театралізованим показом карпатських національних традицій і навіть весільного обряду.

— Ми приурочили захід до 10-річчя Карпатської конвенції та Європейських днів Сонця, — розповідає голова «Буковиці» Марина Канюка. — Наш фестиваль — це насамперед популяризація екологічного туризму, тобто активного відпочинку на природі, під час якого можна оздоровитися, набратися енергії у природи, а також дізнатися безліч цікавого і корисного. Приміром, як правильно збирати березовий сік, як його зберігати і у яких стравах народної гуцульської кухні використовувати.

Окрім усього, це ще й просвітницький захід. У рамках фестивалю відбувся семінар для нинішніх і майбутніх власників сільських садиб, що займаються зеленим туризмом. Вони, зокрема, дізналися, як використовувати енергію сонця за допомогою найсучасніших пристроїв і технологій.