Хтось називає цю смажену ковбасу «Домашня», хтось «Українська». Проте у всіх вона асоціюється передовсім із якісним продуктом, виготовленим виключно із м’яса з додаванням спецій. Однак у сучасних реаліях виробники примудрилися зіпсувати навіть цю старовинну рецептуру. Як з’ясували фахівці центру споживчих експертиз «Тест», у наші дні в продажу є «домашня» ковбаса, до складу якої входять дивні, не зрозумілі для звичайного споживача інгредієнти: гідролізат свинячої шкурки, соя, каррагінан, підсилювач смаку глутамат натрію і навіть ароматизатор м’яса. 

Щоб дослідити якість смажених ковбас, фахівці закупили зразки 10 марок смажених ковбас: «Ятрань», «Глобино», «Ковбасхарчпром», «Алан», «Родинна ковбаска», «Твін», «Тульчин», «Рогатинський м’ясокомбінат», «Щирий кум», а також ковбасу «домашню смажену» від торговельної мережі «Новус».

— Смажена ковбаса здебільшого асоціюється з назвою «Домашня», але в Україні діє стандарт на «Українську» смажену ковбасу, — розповідає президент центру споживчих експертиз «Тест» Валентин Безрукий. — У тесті ми об’єднали ковбасу цих двох найменувань. Головна вимога, яку висували, — ковбаса повинна бути смажена, виготовлена зі свинини, можливо, з додаванням яловичини, але не курятини. У результаті до тестування потрапило п’ять «Домашніх» ковбас, виготовлених згідно з технічними умовами, та чотири «Українські» — за Державними стандартами. Марка «Родинна ковбаска» заявлена як «Домашня», але вона варено-копчена.

До упаковки м’ясних виробів претензій у фахівців не було. Щодо маркування зауважень небагато: наприклад, у виробі «Ковбасхарчпром» частину інформації нанесено дуже дрібним шрифтом. У «Родинної ковбаски» маркування й упаковка залишились без оцінки, оскільки її куплено у фірмовому кіоску і немає етикетки. 

— Читаючи склад ковбас, вказаний на етикетках, змушений констатувати, що у м’ясних виробах дедалі частіше зустрічаються підсилювач смаку й ароматизатори, — зазначає Валентин Безрукий. — Звісно, розвиток сучасних технологій дає змогу замінити м’ясо майже на будь-що. Проте найулюбленіші у виробників — дешевша курятина, соя та крохмаль.

Крохмалю в ковбасах не знайшли, а ось курятина була у виробах «Рогатинського м’ясокомбінату» і «Щирий кум». Сою виявили в ковбасі марки «Твін». 

Перевірили фахівці лабораторії мікробіологічні показники. Кишкову паличку знайдено в ковбасі «Твін» та «Новус».

Із жирністю у ковбас теж не все гаразд, проблеми виявили у продукції торгових марок «Алан», «Твін», «Роганський м’ясокомбінат» і «Новус».

За результатами дослідження «учасники» отримали за п’ятибальною системою такі оцінки: «відмінно» у «Ятрань», «Родинна ковбаска». «Добре» — «Алан», «Глобино», «Ковбасхарчпром» і «Тульчин». А ось «Новус» і «Твін» заслужили «дуже погано», оскільки мали зауваження за фізико-хімічними і мікробіологічними показниками.