ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ. У ході офіційного візиту до Фінляндії міністр закордонних справ, чинний голова ОБСЄ Леонід Кожара провів зустрічі з вищим керівництвом цієї країни.

Так, прем’єр-міністр Фінляндії Юркі Катайнен заявив про зацікавленість його держави у підписанні Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у листопаді під час Вільнюського саміту «Східного партнерства». А український міністр поінформував про широкомасштабні реформи, які здійснюються в Україні, зокрема для створення передумов до підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Було обговорено питання активізації політичного діалогу між Україною та Фінляндією. Значну увагу приділено поглибленню двосторонньої торговельно-економічної співпраці. Сторони відзначили істотне збільшення обсягів фінських інвестицій в українську економіку торік, що, за оцінками фахівців, свідчить про значні можливості для зміцнення двосторонньої співпраці.

Тема євроінтеграції стала наріжним каменем зустрічі Леоніда Кожари і зі спікером Парламенту Фінляндії Ееро Хєйнялуомою. Глава вітчизняного зовнішньополітичного відомства відзначив важливу роль парламенту в ухваленні Фінляндією на національному рівні рішення про укладення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Співрозмовники також із задоволенням відзначили істотну активізацію у цьому році міжпарламентських контактів і висловили впевненість у  плідній співпраці вищих законодавчих органів обох країн. Обговорено й питання обміну візитами між керівництвом Парламенту Фінляндії та Верховної Ради України, повідомляє прес-служба МЗС.

Окрему увагу було приділено обговоренню прогресу в реалізації пріоритетів українського головування в ОБСЄ. Леонід Кожара заявив про  налаштованість нашої держави сприяти зміцненню цієї організації, зокрема шляхом активного просування процесу «Гельсінкі+40».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»