Інна АНДРІЙЧУК,
відповідальний секретар 
наукового щорічника 
«Україна дипломатична»,

член Національної спілки журналістів України

Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв спільно з редакцією наукового щорічника «Україна дипломатична» у 2005 році започаткували випуск серії книжок «Бібліотеки» зазначеного видання.

30 травня 2013 року побачив світ сьомий випуск «Бібліотеки» — книжка «Лідер двох епох. Азербайджансько-українські відносини через призму життя і діяльності Гейдара Алієва», яку було презентовано закордонному дипломатичному корпусу, акредитованому в Україні, науковій спільноті та ЗМІ у стінах Дипломатичної академії України при МЗС.

Відносини наших країн через призму життя і діяльності Гейдара Алієва стали предметом ∂рунтовного дослідження у статтях Посла Азербайджану в Україні Ейнулла Ядулла оглу Мадатлі — «Гейдар Алієв — загальнонаціональний лідер азербайджанського народу» і Посла України в Азербайджані Олександра Міщенка — «Сучасний стан та перспективи розвитку відносин між Україною та Азербайджанською Республікою», які відкривають згадане видання.

Автори літературного есе — кандидат історичних наук, старший науковий співробітник, заслужений журналіст України Анатолій Денисенко, заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки письменників України Василь Туркевич, кандидат історичних наук, доцент Дипломатичної академії Любов Шпаковськи створили хвилюючу розповідь про людину, яка була лідером нації в двох дуже різних, у багатьох аспектах несхожих епохах.

Гейдар Алієв належить до історичних особистостей. І не тільки в просторі як радянського Азербайджану, так і суверенної Азербайджанської держави, яка з’явилася на політичній карті світу в 1991 році і яку він очолював десять років (31 жовтня 1993 — 31 жовтня 2003). Завдяки його політичній мудрості, непохитній державницькій позиції, розумінню глобальних процесів кінця двадцятого століття азербайджанське суспільство отримало новий, позитивний поштовх у своєму розвитку, світовому інтеграційному процесі.

З плином років, оглядаючи різнобічність унікального діяча світового рівня на міждержавних, дипломатичних, економічних, культурних рівнях, викликає захоплення передусім його реформаторська управлінська діяльність, варіантне мислення, гнучке маневрування і швидка адаптація до реалій світу.

У презентованому виданні значне місце відведено також українсько-азербайджанським відносинам, взаємовпливу двох яскравих національних культур, пошуку спільних інтересів у політиці та економіці. Читачі мають змогу ознайомитися з низкою матеріалів під рубрикою «Азербайджан — Україна: історія, дипломатія, культура». Розділ «Зближення двох культур» репрезентується статтями видатного українського співака Дмитра Гнатюка «Моя любов — Азербайджан!» і відомого мистецтвознавця Василя Туркевича «Балет «Легенда про кохання» Аріфа Мелікова як константа моральних цінностей Сходу».

Видання відзначається високим рівнем поліграфічного виконання. У її оформленні широко використано фотоілюстрації з фондів Укрінформу, Генеральної дирекцій з обслуговування іноземних представництв, Посольства Азербайджанської Республіки в Україні.