БЕЗПЕКА. Харківські правоохоронці почали реалізувати пілотний проект «Контроль території відеоспостереженням». Як працює нововведення, розповіли в Комінтернівському райвідділі міліції. За словами його начальника Олега Міщенка, для контролю криміногенної ситуації в районі встановлено вже 80 відеокамер, які в режимі онлайн передають зображення на екран монітора в райвідділі. У травні кількість таких камер планують довести до 300.

Встановлюють їх біля житлових будинків, на перехрестях, у місцях найбільш частого скоєння правопорушень або ДТП: на проспектах Героїв Сталінграда і Гагаріна, вулиці Слинька та інших. Технічний супровід проекту забезпечує компанія «Триолан». За словами її представників, камери розміщують на достатній висоті і їх складно пошкодити. Також вони захищені від несприятливих погодних умов.

«Відеоспостереження дає змогу швидко реагувати на будь-які правопорушення і злочини. Ця система дуже зручна, запис із відеокамер зберігається три доби. Щодня в районі працює 7–8 мобільних нарядів міліції, і ми розраховуємо, що тепер вони зможуть працювати ще оперативніше», — підкреслив Олег Міщенко.

Правоохоронці також зазначають, що аналогів цьому проекту, який реалізується на правах державно-приватного партнерства, в Україні немає. У Харкові ж цю систему впроваджуватимуть і надалі. Відеокамери встановлюватимуть поряд із школами, дитсадками, щоб гарантувати безпеку дітей.

Пересічні харків’яни цей проект підтримують. Адже знаючи, що територія видима для міліції, потенційні порушники замислюватимуться, чи варто порушувати закон. Отже, зменшиться і кількість злочинів у місті, особливо таких розповсюджених, як хуліганські витівки, грабежі тощо.

Відеокамера знайде порушника. Фото miribezopasnost.blogspot