ТЕНДЕНЦІЇ

Платникам податків обіцяють заощадити час та зберегти нерви

Поєднання функцій податкової й митної служб дасть змогу максимально поліпшити рівень сервісу, скоротити кількість перевірок та проводити їх дистанційно. Серед основних завдань, які ставить очільник Міністерства доходів і зборів Олександр Клименко перед своїми підлеглими, — перехід на електронне обслуговування й мінімізація людського чинника, що надасть можливість у подальшому зменшити бюрократичні процедури. Про це йшлося під час «круглого столу», в якому взяли участь податківці, митники, представники громадськості та бізнесу.

Із корупцією боротимуться за допомогою Інтернету

«Міністерство доходів і зборів — це адміністратор податків і зборів, а визначає податкову й митну політику, як і раніше, Міністерство фінансів. Цей баланс закладений, щоб не допустити будь-якого зайвого фіскального тиску на бізнес, — підкреслила в.о. начальника Головного управління Міндоходів у м. Києві Ірина Носачова. — Концентрація усіх функцій, пов’язаних з адмініструванням податкових та митних платежів у рамках єдиної структури, — це шлях, який обрали багато провідних країн, зокрема Великобританія, Данія, Латвія, Канада. Вітчизняні підприємці й іноземні інвестори відтепер мають єдиного адресата, який від імені держави відповідає за створення рівної конкуренції, поміркованого оподаткування, якісний сервіс в адмініструванні обов’язкових платежів.

За словами Ірини Носачової, максимальну увагу приділятимуть аналітичній роботі з виявлення та розслідування правопорушень, яка грунтуватиметься на системі аналізу ризиків. При цьому податківці та митники обіцяють мінімальне втручання у справи сумлінних платників податків.

Проведення реорганізації територіальних органів не погіршить умов обслуговування платників, запевняють представники Міндоходів. Вони, як і раніше, зможуть отримувати якісне податкове супроводження, а також митні послуги в сервісних центрах, які торік було відкрито у всіх районних податкових інспекціях міста Києва. У таких центрах можна отримати електронний цифровий підпис для здійснення в онлайн-режимі не лише податкових, а й митних процедур. При цьому електронне декларування відіграє істотну роль у прискоренні та спрощенні процедур, а також уможливить максимально прозору роботу та зменшить корупційні ризики. Наприклад, суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності мають змогу подавати декларацію дистанційно, не виходячи з офісу, але на будь-якому етапі в режимі реального часу декларант може відстежити, що відбувається з документами, які він передав у митницю.

Перевірок стане менше

Під час інтеграції податкової й митної служб з’явилася можливість об’єднати податковий та митний аудит. Це надасть можливість істотно скоротити кількість візитів на підприємство і водночас підвищити ефективність контрольно-перевірочної роботи. За словами Ірини Носачової, підвищити якість і зменшити термін проведення аудиту планується за рахунок введення електронних перевірок. Таку ініціативу винесено на розгляд бізнесу.

У митній сфері також зроблено акцент на електронні сервіси, мінімізацію людського чинника й посилення аналітичної складової роботи. «Уніфікований підхід до оподаткування й формування єдиного центру контролю за надходженням фінансів централізує проведення пост-аудит контролю платників податків. За результатами перевірки готуватимуть один спільний акт, — розповів в.о. начальника Київської міжрегіональної митниці Геннадій Романенко. — Це значно підвищить ефективність надання адміністративних послуг, зокрема й за рахунок виключення подвійних перевірок платників податків. Митниця зі свого боку вже анонсує тенденцію до зниження кількості перевірок: у січні-травні 2012 року проведено 45 перевірок, а за 5 місяців 2013-го — лише 20, тобто кількість зменшилась більше ніж удвічі.

Є законодавча ініціатива скоротити і терміни проведення перевірок: для планових виїзних — з 30 до 20 робочих днів, а для позапланових виїзних — із 15 до 10 робочих днів».

Митник підкреслив, що об’єднання інформаційних баз даних і створення сучасної ІТ-інфраструктури з єдиним програмним забезпеченням дасть змогу централізовано контролювати всі види податків та обов’язкових платежів. Також це надасть можливість захищати сумлінних платників податків і національних виробників від нечесної конкуренції шляхом відстежування проходження імпортованого товару — від кордону до покупця в режимі реального часу.