НАЦПРОЕКТ. Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами отримало офіційне повідомлення від Експортно-імпортного банку Китаю про відкриття фінансування Національного проекту «Повітряний Експрес», повідомив голова відомства Владислав Каськів.

За його словами, «Повітряний експрес» — це перший великий інфраструктурний проект, що втілюється на окупній основі. За всю історію незалежної України ще не реалізовувалось таких масштабних інфраструктурних об’єктів не за державні кошти.

«Кінцевим завданням реалізації проекту є наступна передача його в концесію або приватизація. Створити прибутковий інфраструктурний об’єкт допоможе наш стратегічний консультант компанія «Ernst &Young», — додав Владислав Каськів.

Він зазначив, що відкриття кредитної лінії дає змогу вже зараз розпочати активну стадію будівництва швидкісного залізничного пасажирського сполучення між Києвом та міжнародним аеропортом «Бориспіль». Кредитною угодою також визначено генерального підрядника з китайського боку — Китайську державну компанію машинної індустрії та комплексних підрядів СМСЕС.

Кредитні кошти мають виключно цільове призначення. Контроль за їх використанням здійснюватимуть Держінвестпроект та Експортно-імпортний банк Китаю.

Як зазначає прес-служба вітчизняного відомства, загальна сума кредиту становить 372 мільйони доларів США. Кредит виділятиметься двома траншами. Перший транш на 52 мільйони доларів буде використано для виконання проектних та підготовчих робіт. Другий — 320 мільйонів доларів — забезпечить безпосередньо будівництво інфраструктурних об’єктів.

Повна прибутковість проекту передбачає, крім прямої комерційної вигоди, також позитивні ефекти у суміжних галузях — транспорті, логістиці, туризмі, послугах.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»