Наступного року центром Києва поїде перший електробус - гібрид тролейбуса і автобуса.

Він, на відміну від бензинового транспорту, буде екологічним і економічно вигідним для міста, повідомляють «Сегодня».

Собівартість проїзду в ньому буде нижчою, ніж у нинішньому автобусі, так як електроенергія коштує дешевше бензину.

У мерії запевняють, що  електробус з'явиться на дорогах столиці у другому півріччі, адже і місту, і «Київпастрансу», на базі якого автобус виготовлятимуть, потрібен час для складання, налагоджувальних робіт і тестування незвичайного для киян міського транспорту.

Експериментальний зразок курсуватиме центральними вулицями столиці.

Зовні електробус не відрізняється від звичайних автобусів і тролейбусів, різниця лише в двигуні.

Перший київський електробус буде повністю українського виробництва, за винятком батареї, які виробляються лише в Китаї і США.

Фінансування виготовлення першого електроавтобуса візьме на себе місто, гроші закладуть у міський бюджет на наступний рік.

Гендиректор «Київпастрансу» Микола Ламбуцький розповів, що це буде 12-метровий автобус (як і інші автобуси в місті). У Європі, переважають 8-10-метрові автобуси.

«Проїзд не подорожчає. Від зарядки до зарядки електроавтобус зможе проїхати майже 200 км (теоретично автобус зможе проїхати через усе місто два рази без підзарядки) і проблем не буде. Для цього можуть бути використані підстанції живлення електромережі, після незначного переобладнання, яких у Києві майже сотня», - запевнив Микола Ламбуцький.

Але місто розраховує в подальшому вийти на зарядку електроавтобусів під час руху транспортного засобу.

«При необхідності автобус може підзаряджатися від тролейбусних контактних мереж, де вони є, і потім продовжувати рух  автономно. Завдяки цьому не буде необхідності зупинятися для підзарядки на підстанціях», - розповів заступник голови КМДА Михайло Костюк.