Конгрес місцевих і регіональних влад РЄ ухвалив резолюцію  про місцеву та регіональну демократію в Україні.

Це друга резолюція Конгресу щодо України з 2001 року. В її тексті відзначається прогрес і воля української влади до проведення реформи місцевого самоврядування. Проте водночас у документі є й критичні зауваження.

Зокрема доповідачі Конгресу Паскаль Манжен та Марк Куулс вважають, що, попри заяви керівництва держави, темп реформи залишається повільним, а місцева влада ще дуже централізована. В рекомендаціях резолюції Конгрес радить українській владі, зокрема, посилити фінансову самостійність місцевих громад і розробити спеціальні стратегії, які  повернули б до життя депресивні приміські та сільські зони країни.

Перед початком голосування Марк Куулс наголосив на тому, що серед членів  Конгресу існує розуміння того, як нелегко проводити реформу місцевого самоврядування в такій територіально великій державі як Україна. Проте, на його думку, важливо, щоб Україна не лише декларувала свою повагу до принципів Хартії про місцеве самоврядування, а й продемонструвала конкретні результати першого етапу реформ місцевого самоврядування вже у наступному році. «Загалом ми спостерігаємо позитивні тенденції в місцевому самоврядуванні», — сказав його колега Паскаль Манжен і наголосив,  що поняття децентралізації повинне стати частиною менталітету українців.

На думку заступника голови Одеської міськради Олексія Гончаренка,  критичні моменти доповіді про місцеве самоврядування в Україні відображають реальний стан речей. Але позитивні оцінки Конгресу, який відстежує ситуацію з місцевим самоврядуванням у 47 країнах-членах РЄ, дуже важливі, оскільки українській демократії лише 22 роки. «На цій сесії розглядалися аналогічні доповіді щодо Данії, Ірландії, Угорщини, і повірте, ніде немає ідеальної ситуації в місцевому самоврядуванні», — сказав посадовець. 

Секретар Київської міськради Галина Герега розповіла, що зустрічалася з доповідачами Конгресу під час їхніх моніторингових візитів в Україні. «Деякі їхні рекомендації вже враховано в роботі Київміськради», — сказала вона. Галина Герега не поділяє висловленої в резолюції стурбованості з приводу відсутності обраного міського голови в Києві, що «негативно впливає на місцеве самоврядування». «Місто живе, працює і розвивається в інтересах киян, незважаючи на економічну кризу та політичні баталії», — наголосила  вона.

Президент Східноєвропейського колегіуму територіальної державної служби Андрій  Лопушанський вважає, що успішному просуванню реформи місцевого самоврядування в Україні стає на заваді брак кваліфікованих кадрів. «На сьогодні депутати місцевих та сільських рад не проходять спеціальних курсів чи навчання, — сказав він.  — Можна ухвалювати закони, Президент може підписувати укази, але їх ефективне втілення залежить від професійних кадрів». На його думку, Східноєвропейський колегіум територіальної державної служби, який нині функціонує ситуативно, може стати інструментом Ради Європи у підготовці кадрів для органів місцевих влад. «Україна повинна  використовувати досвід Польщі й інших країн ЄС, які вже пройшли цей шлях, що дасть нам змогу уникнути помилок у процесі здійснення реформи місцевого самоврядування», — сказав Андрій Лопушанський.

На думку Голови Верховної Ради Криму Володимира Константинова, традиція домінування центру в Україні збереглася ще з радянських часів. «Та й зараз ми бачимо, що всі політичні регіональні еліти поступово дрейфують у Київ», — сказав він.  Як наслідок,  молоді в регіонах залишатися не цікаво, бо там «нічого не відбувається і немає грошей». Кримський політик вважає, що темпи реформи місцевого самоврядування в Україні не такі швидкі, як хотілося б, оскільки вона збіглася в часі з фінансовою кризою. Проте, на його думку, в центральної влади є бажання проводити цю реформу. «Усі розуміють: якщо ми хочемо динамічно розвивати нашу країну, потрібно децентралізувати чимало адміністративних функцій і повноважень, з цього приводу навіть ніхто не порушує дискусій», — наголосив  Володимир Константинов.