Наскільки масовими були зловживання у фінансовій сфері, можна судити хоча б з того, що торік Держфінінспекція  та її територіальні органи направили до Державної служби фінансового моніторингу  226 повідомлень про виявлені фінансові операції, які підлягають моніторингу, на загальну суму понад 1,7 мільярда гривень. 

Найбільше таких операцій, повідомили у прес-службі відомства, виявили в Івано-Франківській області (понад 480 мільйонів гривень),  Криму (358 млн), Київській області (172 млн), Донецькій (понад 96 млн) та в столиці (понад 101 млн грн). Приміром, під час перевірки державних закупівель ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» за 9 місяців 2013 року встановлено взаємовідносини із суб’єктами господарювання, які не мали матеріально-трудових ресурсів (на підприємстві числився один працівник), були відсутні за місцем реєстрації, але нібито надавали документи в складі пропозицій конкурсних торгів.

З сімома з них ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» уклало договори  на придбання товарів на суму понад 337 млн грн. Такі підприємства, як ТОВ «Індекстрейд Україна», ТОВ «Київмонтаж», ТОВ «Фадлес», ТОВ «Інтех-Метал-Груп», ТОВ «Капромбуд», ТОВ «Маестро Торг», ТОВ «Універсальне комерційне суспільство» фінансові інспектори взагалі не виявили за місцем їхньої реєстрації, аби провести зустрічні звірки.

Не змогли контролери провести такі звірки й під час планової перевірки фінансово-господарської діяльності Державного агентства лісових ресурсів. Агентство проводило закупівлю лісогосподарської техніки (лісопатрульних автомобілів, гусеничних бульдозерів і тракторів), однак перевірити постачальників лісогосподарської техніки для документального та фактичного підтвердження виду, обсягу і якості операцій не вдалося. Скажімо, у ТОВ «Прилуцький завод протипожежного і спеціального машинобудування «Пожспецмаш» інспекторів не допустили, ТОВ «Правіус Плюс» вони не знайшли за адресою, зазначеною в договорі, а керівництво ТОВ «Техноторг-Дон», ТОВ «Техноторг» та ТОВ «Укравтозапчастина» не надало документів для зустрічних звірок.

Зловживань вдосталь не лише у виробничій сфері, а й у соціальній. В Одеському обласному відділенні Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за 17 місяців необ∂рунтовано переказали кошти за лікарняні листки в сумі 21,3 млн грн на рахунки 27 підприємств, які фактично не мали застрахованих осіб у Пенсійному фонді й не сплачували за них внески.

Шулери наживалися навіть на хворих. Під час планової ревізії фінансово-господарської діяльності Комунального підприємства «Житомирський обласний лікувально-санаторний центр радіаційного захисту для дитячого та дорослого населення «Дениші» за період з 01.01.2010 по 01.06.2013 рр. фінансові інспектори встановили укладання договорів добровільного страхування, що не мали очевидного економічного сенсу, з трьома компаніями. При цьому страхові платежі за договорами становили 838,9 тис. грн.

Про всі ці випадки Держфінінспекція повідомляла відповідні органи. Які заходи було вжито до казнокрадів, громадськість, може, й дізнається, якщо в країні нормалізується обстановка і таки почнеться боротьба з корупцією. 

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»