ТАК ТРИМАТИ. У Сторожинецькому районі на Буковині всі села мають сучасні, добре оснащені медичні заклади.  Це — сільські дільничні лікарні, амбулаторії загальної практики — сімейної медицини, фельдшерсько-акушерські пункти, де працює кваліфікований медперсонал.

— Ми довго йшли до такого результату, і шлях був непростий, — розповідає головний лікар Сторожинецької центральної районної лікарні Матвій Плегуца. — Щоб збудувати з нуля лише самі приміщення, потрібно було багато грошей і часу. Тому ми їхали у села, збирали людей і просили їх передати колишні колгоспні контори, сільські ради, інші  будівлі, що стояли пусткою, під лікувальний заклад. Люди нам вірили. Сільські громади допомагали з ремонтами, а основне фінансування брав на себе районний бюджет. І тепер усі жителі нашого району можуть вчасно отримати медичну допомогу.

Раніше, приміром, у селі Череш із півторамільйонним населенням був лише ФАП з одним фельдшером. Півроку тому тут постала амбулаторія, де є лікар, акушерка, медсестри, інший медперсонал, з’явилося медичне устаткування, спеціалізовані кабінети, комфортні умови для пацієнтів. До речі, при багатьох амбулаторіях, череській зокрема, є службове житло для лікарів — квартири з усіма зручностями. В районі прагнуть, аби так було скрізь.

Свого часу Сторожинецька районна рада мало не першою в країні ухвалила рішення створити Центр первинної медико-санітарної допомоги, що діятиме на засадах загальної практики-сімейної медицини та екстреної медичної допомоги. Нині в його структурі — 24 амбулаторії (переважна їх більшість має ліжка денного стаціонару) та 21 ФАП. Окрім всього, їхні співробітники проводять обов’язкові профілактичні огляди, просвітницьку роботу серед населення щодо профілактики захворювань. Це стало реальними кроками реформування медичної галузі задля поліпшення її роботи, забезпечення якості і доступності медичних послуг. Цього року в області відкриють ще 10 таких центрів — в усіх районах.