Тенденція до лікування різних захворювань природними засобами в останні роки набирає обертів. Проте до цього часу скласти конкуренцію аспірину, в питаннях профілактики утворення тромбів і поліпшення циркуляції крові, вдавалося лише «аналогам» хімічного виробництва. І ось, схоже, знайдена природна альтернатива – помідори, повідомляє infosmi.net.

Група вчених з Шотландії, вивчивши помідори в «найдрібніших подробицях», виявила, що вміст зерен помідорів, нагадує за консистенцією гель, який  здатний замінити аспірин – не менш ефективно, але більш безпечно. Побічних ефектів, у вигляді алергії або збільшення ризику кровотечі, що нерідко відзначалися при вживанні аспірину, у томатних зерен немає.

Крім того, вживати зерна окремо від помідорів зовсім не обов'язково – томати можна їсти звичним способом – у свіжому вигляді або в обробленому «до смаку».

Такий підхід забезпечує не тільки профілактику утворення тромбів, але й має ряд інших корисних для здоров'я переваг. Зокрема, організм одержує необхідний лікопін, який нейтралізує дію вільних радикалів, що викликають розвиток серцево - судинних і ракових захворювань, а також володіє ретинопротективною дією, перешкоджаючи зниженню гостроти зору і підвищуючи «стресостійкість» очей. Крім того, помідори зміцнюють нервову систему і покращують стан шкіри.