ТРАНЗАКЦІЇ.  Зобов’язати банки брати меншу платню за операції з пластиковими картками – з такою пропозицією виступила Єврокомісія. Нині комісія за дебетовими та кредитними картками дуже відрізняється у країнах ЄС. Брюссель пропонує, аби збори були єдиними в усьому Євросоюзі: 0,2% для дебетових карток і 0,3% – для кредитних. Це означає, що в магазинах чи кафе принаймні деяких країн мають трохи впасти ціни, в які закладено кошти за транзакції.

Мішель Барньє, Комісар ЄС з внутрішнього ринку:

«Ми встановили, що міжбанківські комісії не відповідають фактичним витратам двох великих компаній – MasterCardабо Visa. Більше того, в багатьох країнах, де платню за операції було обмежено, розплачуватися картками є дешевшим як для торговців, так і для споживачів».

Якщо пропозицію схвалять, споживачам не доведеться сплачувати додаткові кошти, наприклад, при покупці авіаквитків в Інтернеті. Нині люди платять також за операції з пластиковими картками у ресторанах чи крамницях, часто навіть про це не знаючи. Виграє і бізнес, якому не доведеться включати в ціни платню за транзакції.

Copyright © 2013 euronews