Серед об’єктів посиленої уваги спеціалістів інспекції з питань захисту прав споживачів у Сумській області — автозаправні станції. Протягом першого півріччя перевірено роботу 21 з них. На 14-ти виявлено грубі порушення прав споживачів і Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами. Іншими словами, на кожних двох АЗС із трьох неодмінно чекає якась «хімія».

Як повідомила головний спеціаліст інспекції Ірина Негреєва, за виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 14 осіб — їх оштрафовано на загальну суму 1,115 тисячі гривень, або половину вартості одержаної для реалізації партії товару. Через «жонглювання» обсягами бензину, що заливали, точніше — недоливали до автомобільних баків, тимчасово призупинено роботу восьми пальнороздавальних пістолетів.

Свого часу за письмовим вмотивованим рішенням начальника інспекції з питань захисту прав споживачів у Сумській області на шести автозаправних станціях відібрали зразки бензинів автомобільних та пального дизельного, які направили до акредитованої випробувальної лабораторії Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії Національної академії наук України.

Як з’ясувалося, А-80 не відповідав вимогам ДСТУ 4063-2001 «Бензини автомобільні. Технічні умови» за вмістом бензолу за норми не більш як 5% фактично становив 5,8. А в А-95 «хімії» виявилося ще більше: замість максимального одного відсотка бензолу було аж 4,24.

Перевищення вмісту бензолу призводить до накопичення у вихлопних газах канцерогенного бензапірену, що за своїми властивостями в десяток разів небезпечніший за чадний газ і навіть може спровокувати… виникнення злоякісних пухлин. До того ж, повністю не випаровуючись, він конденсується на стінках циліндрів, змиваючи масляну плівку, що призводить до підвищеного зношування циліндрів. Заправляючись таким бензином, слід частіше міняти мастило у двигуні.

Сумська інспекція направила до Держспоживінспекції України оперативне сповіщення стосовно небезпечної продукції, що становить серйозний ризик для певної категорії споживачів. Відповідні повідомлення і документи одержали фахівці Сумського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.