Ігор МИКОЛАЄНКО,
для «Урядового кур’єра»

НА ГРАНІ. Світовий лідер з якості продукції серед споріднених підприємств і найбільший виробник феросплавів – Нікопольський завод феросплавів (НЗФ) може зупинити виробництво буквально через місяць. Це станеться у випадку, якщо підприємство не зможе приєднатися до Меморандуму, який вже підписали з Кабміном Запорізький та Стахановський заводи феросплавів щодо надання електрометалургійним підприємствам економічно обґрунтованих тарифів на електроенергію. Нагадаємо, сьогодні підприємство змушене платити за електроенергію ціну, яка більш, ніж на 50% вища від тієї за якою Україна продає її на експорт.

«Ми сподіваємося на вирішення нашого питання (приєднання до Меморандуму, ред.). Але у разі форс-мажору, тобто невирішення даного питання, це може призвести до зупинки заводу, – зазначив під час зустрічі з журналістами голова правління НЗФ Володимир Куцин.

Ймовірність такого розвитку подій – повне припинення роботи заводу більш ніж ймовірна. Так, 28 травня в одному з цехів заводу зупинилися 2 печі. Тепер з 16 печей заводу в роботі залишилися тільки 5.

НЗФ розраховує приєднатися до Меморандуму про надання економічно обґрунтованого тарифу на електроенергію, оскільки, за даними підприємства, воно повністю відповідає необхідним критеріям надання такого тарифу. Водночас неможливість отримувати електроенергію за економічно обґрунтованою ціною вже призвела до того, що виробничі плани заводу на 2013 рік скоротили на 40% і, вочевидь, скорочуватимуться й далі у випадку, якщо уряд не піде назустріч нікопольським феросплавникам.