УНІКАЛЬНО. Випадок Юлії Борцової миколаївські лікарі вже охрестили унікальним. Жінка стала першою в Миколаївській області молодою мамою, яка виносила і народила здорову дівчинку за підтримки інсулінової помпи. Це  дає надію всім, хто з подібним діагнозом мріє про повноцінну сім’ю і здорових дітей.

Довгих шість років Юлія йшла до жаданого материнства. За цей час їй довелося пережити численні обстеження, пристосуватися до щогодинних інсулінових ін’єкцій і, нарешті, зважитися народити дитину.

Річ у тому, що  діагноз «цукровий діабет» Юлі поставили в 12 років. Відтоді її життя змінилося.

— Зрозуміти мене зможе лише той, хто має цю недугу, — каже Юлія. — Нескінченні виміри цукру, загрози інсулінової коми, постійні уколи і жодної  надії на остаточне одужання.

Та коли  зустріла Олександра, наче почалося нове життя, а з ним і мрії про дитину. Хоч  лікарі застерігали про численні проблеми під час вагітності, але бажання  жінки стати матір’ю пересилило всі страхи.

До того ж з’явився вихід — інсулінова помпа. Це спеціальний пристрій для введення інсуліну, тобто терапія з безперервним підшкірним введенням інсуліну. За своїм призначенням інсулінова помпа є альтернативою багаторазовим щоденним ін’єкціям і дає змогу проводити інтенсивну інсулінотерапію в поєднанні з моніторингом рівня глюкози і підрахунком кількості вуглеводів. На жаль, вартість такої помпи    27 тисяч гривень —по кишені не всім. Родина Борцових такої суми не мала. Тож вирішила звернутися по допомогу до людей небайдужих. І такі знайшлися серед депутатів облради. Помпу для Юлії Борцової придбали. 

— Це перша жінка в Миколаївській області, яка пройшла всю вагітність і пологи на помпі, — розповідає обласний дитячий ендокринолог Людмила Іваненко. — Юля довела, що за допомогою помпотерапії жінка з таким діагнозом здатна виносити і народити здорову дитину.

Людмилу Іваненко підтримує завідуюча відділенням екстрагенітальної патології Миколаївської обласної лікарні Наталія Кошова.

— Коли Юля народила здорову дівчинку, мені телефонували лікарі з інших областей України та вітали, — розповідає Наталія Кошова. — Адже, незважаючи на те, що інсулінова помпа не належить до надто передових інновацій в сфері медтехніки, її використанням в Україні можуть похвалитися не всі, а тим більше, у випадку вагітності і пологів. Часто буває, що жінка-діабетик народжує дитину з подібними проблемами.

Після того, як Юлі встановили помпу (пристрій, який цілодобово носять на тілі), в неї відпала потреба самостійно слідкувати за рівнем цукру в крові, вимірювати щогодини цукор, робити корекцію  ін’єкцій на добу. Все регулювала помпа.  Протягом вагітності та пологів цукрова небезпека ані мамі, ані дитині не загрожувала.