ОТАКОЇ! Донецькі комунальники були змушені створити спеціальний підрозділ, досвідчені фахівці якого ловитимуть у помешканнях жителів обласного центру… змій. Так, ідеться не про зеленого змія, якого, іноді складається враження, занесено до місцевої Червоної книги, а про справжніх плазунів. Саме ними й перейматимуться змієлови новоствореного підрозділу комунального підприємства «Тварини в місті».

Це нововведення — не для екзотики, а вимушений крок. Адже цього літа рептилії знахабніли до того, що безпосередньо в місті заповзають у житло приватного сектору і навіть у квартири багатоповерхівок. Таке нашестя фахівці пояснюють дуже спекотним літом і сприятливими умовами для розмноження плазунів.

«Люди до нас уже неодноразово зверталися, проте здебільшого, звісно, йдеться про паніку, ніж про реальну небезпеку, — каже директор КП «Тварини в місті» Євген Гринчук. —  Якщо в житло й заповзають змії, то вони не отруйні, бо це вужі чи полози. Вони бувають чималі за розмірами, однак для людини абсолютно не шкідливі. Прохання до людей, які натрапили вдома на плазунів, за можливістю не панікувати і не вбивати небажаного гостя: викликайте наших фахівців, і ми розв’яжемо цю проблему».

Плазуни лякають донеччан. Фото надане автором

Цікаво, що викликати змієловів за вказаним телефоном можна тільки у визначений денний час та з годинною перервою на обід. А що робити вранці, ввечері та вночі, коли зміям заманеться прогулятися в чиїйсь оселі?