ПЕРСПЕКТИВА. Минулий олімпійський рік на все життя запам’ятається не лише героям літніх Ігор у Лондоні. За фінальним матчем Євро-2012 на трибунах київського стадіону «Олімпійський» у повному складі спостерігала команда загальноосвітньої школи №18 із Сум. Підопічні Оксани Рахматулліної стали переможцями першого національного кубка шкільного футболу, приуроченого до континентальної першості.

Влітку 2015 року наша країна прийматиме фінальний турнір найкращих баскетбольних збірних Старого Світу. В рамках підготовки до цієї  події запланований всеукраїнський турнір шкільних команд, який розпочнеться з районних змагань, а у фіналі за головний приз змагатимуться вісім найсильніших збірних. Про це розповів під час відеоконференції в Будинку уряду міністр молоді та спорту Равіль Сафіуллін.

Він нагадав, що у країнах Західної Європи, зокрема Швеції та Фінляндії, відсоток тих, хто регулярно займається фізкультурою, сягає 85, в Україні ця цифра коливається на рівні 10-11%. Статистика свідчить, що сьогодні наші школи закінчують лише 6% відносно здорових дітей. Прохолодне ставлення до фізичної культури негативно впливає й на інші показники, зокрема зменшується чисельність населення країни. Якщо така тенденція зберігатиметься, то через 20 років українців залишиться близько 30 мільйонів.

— Ми  розробили загальнодержавну соціальну програму розвитку фізичної культури та спорту на 2013 – 2017 роки, яка передбачає важливі зміни в цій сфері, що значно поліпшить стан справ в українському спорті, — розповів Равіль Сафіуллін. За його словами, йдеться  не лише про будівництво нових об’єктів і  розвиток дитячо-юнацьких спортивних шкіл.  Мова передовсім  про зміну ставлення до фізичного здоров’я як питання державного значення.

Президент країни поставив завдання повернути спортивні майданчики і спортзали в кожен навчальний заклад, наголосив очільник спортивного відомства. Кожен рік ми маємо будувати приблизно 500 універсальних майданчиків по всій країні.

Також програма передбачає будівництво нових палаців спорту в містах, які 2015 року прийматимуть чемпіонат Європи з баскетболу — Києві, Донецьку, Харкові, Львові, Дніпропетровську й Одесі. Звісно, по закінченні першості ці об’єкти мають стати не майданчиками для VIP-заходів, а осередками для масових занять ігровими видами, гімнастикою і спортивними єдиноборствами.