ДЕКЛАРУВАННЯ. В Україні, за підсумками кампанії декларування нашими громадянами доходів за минулий рік, нарахували 3 тисячі мільйонерів і чотирьох мільярдерів. Про доходи в понад один мільярд гривень відзвітували два жителі Донецької області, один — Тернопільської та киянин. 

За даними Міністерства доходів і зборів, кількість мільйонерів торік збільшилася майже на одну тисячу осіб порівняно з 2011-м. А загалом у рамках кампанії про свої доходи відзвітували понад 630 тисяч громадян. Загальна сума задекларованих доходів становить майже 48 мільярдів гривень, що на 11 мільярдів, або на 29%, перевищує показник позаминулого року. 

Водночас український бізнес задекларував за 2012 рік збитки майже на 85 мільярдів гривень. Найбільші галузі, які сьогодні демонструють збитки: металургійна й паливно–енергетична — понад 15 і 13 мільярдів гривень відповідно, хімічна — 7 мільярдів.

Нагадаємо, що Міндоходів ініціює законопроект про загальне декларування. Очільник Міндоходів Олександр Клименко заявляв, пишуть інформагентства, що міністерство ставить за мету створити таку систему роботи електронного кабінету платника податків, щоб вона могла функціонувати, в тому числі під час запровадження загального декларування доходів. За його словами, це питання потребує великої підготовки. Сервіс має працювати так, щоб людині, яка зайшла на сайт, автоматично складалася декларація про доходи і податки, а вона, перевіривши дані і внісши за потреби зміни, підписувала її електронним ключем і здійснювала оплату. Тобто процес має бути максимально простим.

Перший заступник голови парламенту Ігор Калєтнік, заявляючи про те, що парламент може підтримати таку законодавчу ініціативу, зауважує: спочатку в Україні потрібно створити електронну систему, яка б давала змогу всім органам державної влади обмінюватися інформацією, щоб люди не носили купу довідок і не простоювали в чергах, щоб відзвітувати. А потім можна буде перейти до наступного етапу: подання декларацій через Інтернет.

Депутат вважає, що законопроект про загальне декларування доходів має передбачати санкції адміністративного або кримінального характеру. Адже, переконаний він, якщо декларування буде добровільним, то ніхто звітувати не буде. Коли ж передбачать санкції, постане проблема: за що карати громадян, які не задекларували доходи, якщо вони не могли цього зробити? Крім того, незрозуміло, як система загального декларування працюватиме. Не відома точна кількість населення України. До того ж, велика кількість громадян не працює, є ті, хто взагалі не отримують доходів, вісім мільйонів українців сьогодні на заробітках у Європі, майже

14 мільйонів — пенсіонери. Тобто з прийняттям такої ініціативи поспішати не варто, резюмує депутат.