Успішний досвід подібної роботи в області є: після того, як кілька років тому обласна влада зайнялася профілактикою туберкульозу, область із передостаннього місця у країні вийшла в лідери. Нині Миколаївщина потрапила до п’ятірки регіонів, у яких найгострішою є проблема онкологічних захворювань. Найрозповсюдженіші на півдні — злоякісні новоутворення шкіри та дихальних шляхів. В області зареєстровано понад 32 тисячі людей, хворих на рак.

На жаль, онкохвороби «молодшають», від них часто страждають діти й молодь. Тож влада вирішила працювати над поліпшенням перебування хворих в онкодиспансері, модернізацією медичних закладів, орієнтованих на профілактику та лікування онкологічних захворювань.

Обласний онкологічний диспансер — єдиний спеціалізований заклад в області, де хворі на рак отримують кваліфіковану допомогу. Він один з найстаріших в Україні, відкритий ще 1944-го. Тут надають консультації на 150 відвідувань, у шести стаціонарних відділеннях налічується 275 ліжок. Тут практикують онкохірургію, радіологію, онкоотоларингологію, торакальну хірургію, радіонуклідну діагностику, трансфузіологію тощо.

Для якісного функціонування закладу та підвищення рівня надання медичного обслуговування відділення диспансеру потребують реконструкції. За словами головного лікаря Михайла Терзійського, найпроблемніше серед відділень — радіологічне. Про проблеми функціонування закладу головний лікар розповів голові Миколаївської облдержадміністрації Геннадієві Ніколенку. Очільник виконавчої влади повідомив, що цього року на ремонт та надбудову адміністративного приміщення буде надано приблизно 1,2 мільйона гривень.

Згідно з дорученням голови облдержадміністрації, вже проведено обстеження відділень онкологічного диспансеру. Зроблено попередні розрахунки вартості виконання робіт. Виділено два пускових комплекси цього об’єкта. Перший — реконструкція зовнішніх мереж електро-, теплозабезпечення, каналізації. Буде здійснено ремонт та над?будову адміністративного приміщення, що дасть змогу перевести фахівців з основного корпусу та звільнити всі кабінети адміністративних працівників, щоб переобладнати їх під палати та лабораторії. Другий комплекс робіт передбачає реконструкцію лікувального корпусу з добудовою приміщення на 85–95 ліжок, реконструкцію поліклінічного та патологоанатомічного корпусу.

Проектом заплановано встановити нове сучасне обладнання, забезпечити якісний захист персоналу та хворих від опромінення і провести будівельні роботи у радіологічному відділенні. Також було проведено обстеження онкогематологічного відділення Миколаївської дитячої лікарні, приміщення якого потребує капітального ремонту.

Наступним кроком у боротьбі та запобіганні онкозахворюванням стане розширення надання послуг населенню кваліфікованими фахівцями. Річ у тому, що понад три роки в онкологічному диспансері простоює спеціальний автомобіль для виїзних оглядів гінеколога та мамолога, але за цей час не здійснено жодного виїзду до районів. Із цього року ситуацію планують кардинально змінити. Управлінню охорони здоров’я поставлено завдання організувати виїзди обласних фахівців, а за потреби — і лікарів з інших областей країни до кожного району Миколаївщини та проведення там онкологічних оглядів.