АКТУАЛЬНО

З 1 липня 2013 року набрав чинності  Закон «Про внесення змін до деяких законів України  щодо призначення та індексації пенсії»

Зміни до законодавства, які набули чинності з 1 липня 2013 року, — перший крок з модернізації пенсійної системи. На цьому наголосила міністр соціальної політики Наталія Королевська, коментуючи набрання чинності Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії».

— У підсумку оптимізована пенсійна система має стати більш справедливою та орієнтованою на людину. Адже ці зміни стосуються більшості жінок, осіб, які отримували допомогу з безробіття, фізичних осіб-підприємців та, безпосередньо, самих пенсіонерів, — цитує слова міністра прес-служба Мінсоцполітики.

Підготовка до материнства — справа відповідальна. Віднині цей час зараховуватимуть до страхового стажу для обчислення пенсії. Фото з сайту tk.de

Наталія Королевська зазначила, що жінки отримали можливість включати до страхового стажу період перебування у відпустці по вагітності і пологах, й це дасть змогу їм раніше виходити на пенсію. Якщо взяти до уваги, що майже кожна жінка в Україні народжує двоє та більше дітей, додатковий страховий стаж подекуди може становити рік і більше.

Крім того, за словами міністра, відтепер громадянам, які отримували допомогу по безробіттю, можна самостійно виключати ці періоди на свій розсуд при розрахунку заробітної плати при обчисленні майбутньої пенсії.

Ще одним нововведенням є зміна механізму визначення заробітної плати для обчислення пенсії за неповні місяці, що, насамперед, торкнеться фізичних осіб-підприємців. «При визначенні заробітної плати для нарахування пенсії відтепер враховуватиметься страховий стаж, за який сплачено внесок», — зауважила Наталія Королевська.

Щодо пенсіонерів, то для них змінено порядок щорічного підвищення пенсійних виплат. «Раніше, завдяки законодавчій казуїстиці, були ситуації, коли підвищення пенсій взагалі можна було не робити. Тепер визначена чітка процедура — пенсії однозначно будуть збільшуватися кожного року», — пояснила міністр.

Відділ соціально- правових питань 
«Урядового кур’єра»