Запеклі бої за визволення Запоріжжя пройшли в балці Партизанській на околиці обласного центру. У відтворенні подій 70-річної давності взяли участь близько 700 членів військово-патріотичних клубів України, Росії, Білорусі, Молдови, Фінляндії, Чехії, Словаччини, Болгарії, Румунії. Також у бою «і на боці радянських військ, і Вермахту» застосували рекордну кількість ретро-техніки часів Великої Вітчизняної: танки, літаки, артилерійські гармати. Загалом десятки тисяч глядачів масової реконструкції занурилися в атмосферу жовтня 1943-го.

Уперше реконструктори застосували повітряний десант, а також стратегію справжнього бою: атаки і контратаки піхоти, танковий наступ, повітряний бій, артилерійську підготовку.

— Усе було, як у справжньому бою. Добре, що такі реконструкції проводять. Люди повинні знати і розуміти, чого коштувала нашим бійцям перемога в тій страшній війні, — зазначив ветеран Великої Вітчизняної Іван Дунаєв.

І самі учасники реконструкції, які щойно «вийшли із бою», у захваті від заходу.

— Стільки техніки я ще не бачив на таких заходах. Масштаб вражає, — ділиться враженнями учасник бою Максим. Під пілоткою у хлопця пов’язка, присипана пилом з поля битви. — Родом я з Донецька, а тут — морський піхотинець. Морпіхи ходили в атаку, як правило, без касок, тому поранення в голову — звичайна справа, що зі мною і сталося. Але санітари працюють добре. Мене перебинтували — і знову в атаку.

Майже поряд із морськими піхотинцями Радянської армії — солдати Вермахту. Ще п’ять хвилин тому на полігоні вони один з одним воювали, а вже тиснуть один одному руки, обіймаються.

— Я Олександр із Таганрога, Росія, — представляється зольдат. — Тут я вперше, але сподіваюся, не востаннє. Наступного року хотілося б повоювати за Радянську армію.

Під час реальних боїв за Запоріжжя восени 1943-го, визначальну роль у перемозі відіграла 79-та стрілецька гвардійська дивізія, сформована в Томську. Нині з цього російського міста приїхали прямі нащадки солдатів, які відвоювали нашу землю у ворогів.

— Таке відчуття, ніби я став героєм фільму «Ми з майбутнього». На якусь мить загубився в часі й відчув себе солдатом у жовтні 1943-го, який воює з нацистською армією, — каже член томського військово-історичного клубу «Фортеця» Андрій Шарков. — У Росії таких великих заходів ще не проводили. В України вже є хороший досвід в організації військових реконструкцій, тож перейматимемо його.

Реконструктори застосували стратегію справжнього бою. Фото надано автором

МОВОЮ ЦИФР

У реконструкції задіяна військова техніка довоєнних і воєнних років випуску, яку реставрували зокрема і члени запорізького клубу «Фаетон»:

  2 танки виробництва    СРСР (Т-34 )

  2 танки виробництва  Німеччини ( PzKpfw III,  PzKpfw IV )

  8 літаків

14 гармат і мінометів

21 автомобіль

  9 мотоциклів

30 кулеметів

700 одиниць стрілецької зброї.