МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ. Сьогодні в Києві завершується робота міжнародного семінару «Розвиток стратегії міжнародної миротворчої поліцейської діяльності», що проводиться під егідою поліцейського управління Департаменту операцій ООН з підтримання миру, яке свого часу ініціювало розробку нових стандартів підготовки та діяльності міжнародних поліцейських сил. Першим кроком з реалізації цієї ініціативи стала щорічна міжнародна конференція Асоціації керівників поліції в Чикаго (США) в жовтні 2011 року. Тоді було вирішено, що в подальшому на чотирьох регіональних семінарах представники різних країн та низки міжнародних організацій повинні спільно визначити стандартизований спектр завдань поліцейських-миротворців.

«Проведення одного з цих заходів саме в Україні та ще й у такому представницькому складі (а в семінарі беруть участь високопосадовці поліцейських відомств з 50 країн всього євроатлантичного регіону, включаючи країни ЄС, СНД, США і Канади, а також Австралії, Індонезії, Аргентини та низки міжнародних організацій), свідчить про прагнення нашої держави до активної участі в міжнародних миротворчих операціях і сприяє зміцненню її міжнародного авторитету, — відкриваючи конференцію, зазначив міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко. — У свою чергу МВС буде позиціонуватися як професійно розвинуте, сучасне, демократичне правоохоронне відомство європейської держави».

Міністр наголосив, що за останні два десятиріччя роль поліцейських сил ООН у міжнародних миротворчих операціях дуже зросла. Збільшився обсяг завдань, з якими доводиться мати справу правоохоронцям, — якщо раніше вони здебільшого надавали гуманітарну допомогу та «моніторили» ситуацію, тепер частіше використовуються як експерти, аналітики і консультанти, безпосередньо займаючись створенням, реформуванням та зміцненням національних поліцій країн перебування. Саме тому є необхідність стандартизації діяльності міжнародних поліцейських сил.

У свою чергу керівник секції стратегічних установок і розробок Департаменту миротворчих операцій ООН Ендрю Карпентер відзначив, що мандат миротворчої діяльності поліцейських постійно змінюється. Окрім забезпечення безпеки населення в проблемних регіонах, треба вчитися ефективно використовувати ресурси і шукати відповіді на інші питання, що стоять перед персоналом місій ООН. Тому партнерство і співпраця поліцій різних країн дуже важливі для Об’єднаних Націй, наголосив він.

Учасники семінару відвідали Спеціальний миротворчий центр Національної академії внутрішніх справ, де ознайомилися зі зразками озброєння, спецтехніки та службовою діяльністю підрозділів МВС України, навчально-матеріальною базою НАВС, системою відбору і підготовки кандидатів для участі в миротворчих операціях.